Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002 10:29

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών. Στον αντίποδα πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% και βρίσκεται στις 4.910,9 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,26% και έχει φθάσει στις 4.071,04 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX με κέρδη 0,57% έχει διαμορφωθεί στις 4.636 μονάδες.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζουν οι μετοχές των εταιρειών Telecom Italia (3,67%), Alcatel (2,39%) και Νokia (1,61%). H J.P. Morgan Chase αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της τελευταίας σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "market underperform" (απόδοση χειρότερη της αγοράς).

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal μετά την είδηση ότι προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής του Telepiu στη News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ έναντι ενός δισεκ. ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/10/222987.htm . Η μετοχική τιμή της Vivendi ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,42%.

Ανοδικά κινείται επίσης και η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών BASF μετά από δημοσίευμα της "Financial Times Deutschland", σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά μεγέθη της BASF βελτιώνονται.

Κέρδη καταγράφει επίσης και η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair μετά την είδηση ότι στην οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 44% και έφθασαν τα 150,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Abbey International. H δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων της Bρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προ φόρων κέρδη της στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα είναι «σημαντικά» κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς. Η μετοχή της Abbey υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 9,36%.