Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002 12:19

Μικρή ανάκαμψη του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται κατά τις σημερινές συναλλαγές το αμερικανικό νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του εν μέσω προσδοκιών ότι η μικρή ανάκαμψη της Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής θα συνεχιστεί.

Στις 12:00 μ. (ώρα Ελλάδος) στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 94,41 σεντς έναντι 94,52 σεντς, σύμφωνα με την ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 124,65 γιεν από 124,4 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Τα futures προμηνύουν ανοδικό άνοιγμα σήμερα στη Wall Street και οι επενδυτές ελπίζουν στη διατήρηση του καλού κλίματος που επικράτησε προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής», δήλωσε στο "Reuters" αναλυτής της ABN Amro.

Ωθηση στο αμερικανικό νόμισμα έδωσαν και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/08/222629.htm , καθώς και οι εκτιμήσεις ότι τα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα θα είναι επίσης ενθαρρυντικά.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαϊου, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Την Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή για τον ίδιο μήνα, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ δέχεται πιέσεις από τα κατώτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,4% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,3%. Πρόκειται για την τέταρτη πτώση σε διάστημα πέντε μηνών, γεγονός που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που δημιουργεί στους καταναλωτές η σημαντική αύξηση της ανεργίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/08/222630.htm .

Πτωτικά κινείται και το γιεν, εν μέσω ανησυχιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδεχομένως να παρέμβει για πέμπτη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων, προκειμένου να συγκρατήσει την ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος και να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η ιαπωνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σημείωσε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/08/222628.htm , οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται ενδέχεται να είναι βραχύβια, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να συρρικνωθεί εκ νέου στο τρέχον τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/10/222982.htm .

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο βασίστηκε κατά το ήμισυ στις εξαγωγές δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα διστάσει να προβεί σε νέα παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος.

«Η φημολογία ότι επίκειται νέα παρέμβαση έχει ενταθεί μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών στοιχείων (την Παρασκευή) που καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξαγωγές», δήλωσε στο "Bloomberg" στέλεχος της Barclays Bank στο Τόκιο.