Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2002 00:01

Ανάκαμψη λόγω φθηνών μετοχών

AΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν, αγοράζοντας φθηνές μετοχές.

Το κλίμα όμως στους κύκλους των επενδυτών παρέμεινε ιδιαίτερα νευρικό, μετά την ανακοίνωση ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συνέλαβαν μέλος της αλ Κάιντα που είχε ετοιμάσει ραδιενεργή βόμβα.

Επιπλέον, εξακολουθούν να διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το χρόνο που τα εταιρικά κέρδη θα αρχίσουν να παρουσιάζουν πραγματική βελτίωση. Οι μετοχές του κλάδου λιανικής, όπως Wal-Mart Stores, συνέβαλαν στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, από τη στιγμή που ο κολοσσός λιανικής ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τις πωλήσεις. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 55,73 μονάδων, ποσοστό 0,58% στις 9.645,40 μονάδες. Απώλειες 4,79 μονάδων, ποσοστό 0,31% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.530,69 μονάδες.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, με την προειδοποίηση για την κερδοφορία της βρετανικής τράπεζας Abbey National να αντισταθμίζει τα κέρδη των μετοχών φαρμακοβιομηχανιών και τεχνολογίας και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη σημερινή ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Nokia για την κερδοφορία του δεύτερου τρίμηνου.

Οι μετοχές πετρελαίου και αυτοκινητοβιομηχανιών δέχθηκαν πιέσεις, ενώ αντίθετα, των φαρμακοβιομηχανιών κέρδισαν έδαφος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,1% και πτώση 0,2%, αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα του οκταμήνου, λόγω ανησυχιών για την πορεία των κερδών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και την απειλή πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, αμφέβαλαν κατά πόσον η χθεσινή ανάκαμψη μπορεί να έχει διάρκεια, καθώς δεν αναμένονται σημαντικά θετικά γεγονότα ικανά να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα.

Η Nokia ανακοινώνει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του δεύτερου τρίμηνου σήμερα, με την αγορά να προβλέπει επιδείνωση των στοιχείων.

Η απόφαση της Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως κατά 6% φέτος και το 2003 κατά 11%, επηρέασε αρνητικά τις μετοχές του τομέα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ