Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, το απόγευμα στο Μαξίμου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, της επόμενης διετίας. Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, το απόγευμα στο Μαξίμου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, της επόμενης διετίας.
Οι τελικές προτάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων αναμένετο να συζητηθούν πρώτα σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να ακολουθήσει η σύσκεψη των αρχηγών στο Μαξίμου στις 18.00. Εν όψει της απογευματινής σύσκεψης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συνάντηση στη Βουλή, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τους δύο αρχηγούς, πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά ζητήματα.
Για τις 12.30, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο Reuters, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων και πλέον απομένει το θέμα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς για να βρεθούν τα τελευταία 1,5 δισ. ευρώ.
«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαφωνούν σε τίποτα, απλά συζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή τα εισοδήματα στον δημόσιο τομέα», δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο. «Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ».
Στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν ότι «υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το πακέτο». Όπως έγραψε η «Ν», οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, από τα 11,5 δισ. του προγράμματος. «Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του ζητήματος των κοινωνικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων, καθώς και των συντάξεων. Αποτυπώνοντας το κλίμα της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αρκέσθηκε να δηλώσει την Πέμπτη: «Έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση. Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές, για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».
Ενδεικτικό πάντως της έκτασης που λαμβάνουν πλέον τα μέτρα, είναι πως εκτός των περικοπών, τίθεται ευθέως ζήτημα και νέου ασφαλιστικού, καθώς προτείνονται αλλαγές στα υφιστάμενα όρια ηλικίας, αλλά και μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ.
Αναλυτικά, όπως γράφει η «Ν» τα μέτρα τα οποία τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων -και τα οποία συγκεντρώνουν και τις περισσότερες αντιδράσεις- είναι:
* Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
* Η μείωση, κατά 10%, των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ. Το αρχικό όριο ήταν 5%, από το ποσό των 1.000 ευρώ, αλλά αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων.
* Η περικοπή, κατά 23%, του εφάπαξ στο Δημόσιο, αλλά και η προαναγγελία του υπουργού Εργασίας πως η περικοπή θα λάβει οριζόντιο χαρακτήρα και θα επεκταθεί στα εφάπαξ όλων των Ταμείων. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η περικοπή θα αφορά και στους υπαλλήλους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ.
* Η μείωση κατά 30 ευρώ, όλων των συντάξεων του ΟΓΑ, ακόμα και των κατώτατων των 360 ευρώ.
* Ο καθορισμός ανώτατου ύψους συντάξιμων αποδοχών μεταξύ 2.200 - 2.400 ευρώ, με κατάργηση των διπλών ή τριπλών συντάξεων.
* Η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και οι μισθολογικές περικοπές.
Ειδικότερα:
* Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο. Προτάθηκε η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (ύψους αντίστοιχα 500, 250 και 250 ευρώ) που έχουν απομείνει, για την εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά το αντεπιχείρημα είναι πως εναλλακτικά υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω μείωση των γενικών αμοιβών των υπαλλήλων και επίσης η τρόικα επιμένει να μειωθεί η μισθολογική βάση, στο δημόσιο τομέα την οποία θεωρεί υψηλή, αλλά και ανεπίτρεπτο να μη θιγεί όταν θίγονται όλες οι κοινωνικές δαπάνες.
* Η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων.
* Η κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, που έχουν απομείνει στο Δημόσιο, μετά το ενιαίο μισθολόγιο.
* Η αναδρομική εφαρμογή, από το Νοέμβριο του 2011, του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, μετά από απαίτηση της τρόικας.
* Η συνέχιση της εφαρμογής της εφεδρείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για φέτος προβλέπεται η αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων και συνολικά 150.000 μέχρι το 2015. Το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε από την τρόικα παράταση μέχρι το 2016, αλλά εκκρεμεί η απάντηση των ελεγκτών.
* Πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, για τα υπόλοιπα 87 επιδόματα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πάνω από τα οποία δεν θα καταβάλλεται κανένα επίδομα.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 2012, η κυβέρνηση όφειλε να εξοικονομήσει 1,2 δισ. ευρώ, από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, (σύμφωνα με το μνημόνιο), αλλά οι περικοπές ξεπερνούν οριακά το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Τώρα πλέον οι πιέσεις της τρόικας είναι ισχυρές όχι μόνο για τις περικοπές που δεν έγιναν, αλλά και για τις νέες βαθύτερες μειώσεις των κοινωνικών επιδομάτων.
* Η νέα περικοπή του ΠΔΕ, κυρίως, των κονδυλίων για έργα ήσσονος σημασίας μη συγχρηματοδοτούμενων.
* Η προθήκη στο πακέτο των περικοπών και των αναμενόμενων εξοικονομήσεων από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα επιφέρει η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ισχύσει το 2013, για τα εισοδήματα του 2012 και μετά.
Μειώσεις των δαπανών στο χώρο της Υγείας
Αν και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος διέψευσε ότι έχει προταθεί η καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το «ψαλίδι» των δαπανών Υγείας αναγκαστικά θα μεταθέσει οικονομικό βάρος στους ασθενείς.
Εσοδα 3 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα να αποδεχθεί την υποκατάσταση ενός τμήματος των μειώσεων των δαπανών, από την απόδοση της «φορολογικής μεταρρύθμισης» που θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο και θα αποδώσει έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Στην ατζέντα των περικοπών βρίσκονται, τέλος, όλες οι δαπάνες, ακόμα και οι μισθολογικές, που δεν παραδέχονταν μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, όπως επίσης η εφεδρεία για την οποία πιέζει η τρόικα και βέβαια οι οριζόντιες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών.
Εισπραξη 2 δισ. από τη Siemens ζητούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Σε δήλωσή του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κάλεσε το οικονομικό επιτελείο «αντί να επιτίθεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, να εισπράξει άμεσα από την Siemens τα 2 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο για το γνωστό σκάνδαλο».
Χρυσή Αυγή: Ανοησίες για παραπλάνηση των αδαών
Τα ισοδύναμα και οι δήθεν ενδοκυβερνητικές κόντρες είναι ανοησίες για την παραπλάνηση των αδαών, σχολίασε η Χρυσή Αυγή. «Κανείς από την τριάδα Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να πει ΟΧΙ στους επαχθείς όρους των δανειστών. Μόνο μια Εθνική ηγεσία μπορεί να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Λαού μας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση ενόψει της σύσκεψης στο Μαξίμου.
ΚΚΕ: Ο λαός να απαλλαγεί από την αυταπάτη
«Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν, είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης», υπογράμμισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Τα μέτρα, υποστήριξε, παίρνονται «για να λειτουργήσουν και την περίοδο της ανάκαμψης, για να λειτουργήσουν όσο θα υπάρχει η εξουσία του κεφαλαίου. Γι αυτό και απαιτείται ο ελληνικός λαός και πριν απ’ όλα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα να μεθοδεύσουν την αντίστροφη μέτρηση. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, δεν υπάρχει άλλη λύση».