Την εμπιστοσύνη τους στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ευρωζώνης εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ελλάδα.
Την εμπιστοσύνη τους στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ευρωζώνης εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη συνεχούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντησή τους στο Σιλτ, ένα νησί-θέρετρο στη Βόρεια Θάλασσα, οι δύο υπουργοί «εξέφρασαν αμφότεροι την πίστη τους στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε μια πιο στενή ολοκλήρωση».
Οι δύο αξιωματούχοι εξήραν τις βελτιώσεις, που, όπως επισήμαναν, έχουν σημειωθεί στις οικονομίες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, συζήτησαν για τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες» που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία.
Παράλληλα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά στην ανάπτυξη πολιτικών για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Αργότερα έγινε γνωστό πως ο κ. Γκάιτνερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με την κατάσταση στην ευρωζώνη. «Συζήτησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να προωθηθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη» σημειώνεται στη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο.
Οι δύο υπουργοί είχαν εξετάσει την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μοσκοβισί στην Ουάσινγκτον, στις 19 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του, εκτός από τις βολές κατά Γερμανών πολιτικών που εξαπέλυσε, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπληρώνει και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.