Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 00:01

Παραμένει η αμφιβολία στη Ν.Υ.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών επισκίασαν το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους τον τελευταίο καιρό, όπως αυτές της Nokia.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία των εταιρικών κερδών και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και γι' αυτό χρειάζονται να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου πριν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Ετσι τα θετικά νέα που ανακοινώθηκαν χθες από εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, όπως Nextel Communications, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Με απώλειες 128,14 μονάδων, ποσοστό 1,33% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) φθάνοντας στις 9.517,26 μονάδες. Πτώση 33,51 μονάδων, ποσοστό 2,19% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.497,18 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρήκαν στηρίγματα στην πολύ καλή συμπεριφορά της μετοχή της Nokia, αλλά και στη θετική εικόνα που έδειξε στο άνοιγμά της η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να κλείσουν με σημαντικά κέρδη.

Η μετοχή του φινλανδικού γίγαντα κατάφερε να κλείσει με 6,2% ψηλότερα, αντιστρέφοντας την αρχική πτώση, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για την πορεία της κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο, που τελικά αποδείχθηκαν καλύτερες των προβλέψεων της αγοράς. Η Nokia προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν στο τρίμηνο και συνολικά κατά 20-25% σε ετήσια βάση φέτος, προέβλεψε όμως ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά κινητών τηλεφώνων.

Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 2,2%, παρασύροντας όλες τις μετοχές του τομέα σε ανοδική τροχιά, με εξαίρεση την ανταγωνίστρια σουηδική Ericsson, που έκλεισε με απώλειες 5,1%.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,1% και 2,2% αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι προβλέψεις της Nokia προκάλεσαν ανακούφιση στην αγορά, επισήμαναν όμως πως η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να βασανίζεται από έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η μετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat εκτινάχθηκε 6,1% υψηλότερα μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Πάολο Κανταρέλα, εξέλιξη που θεωρείται πως ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της εταιρείας σε κερδοφόρα πορεία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ