Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 16:12

Merit: Οι τραπεζικές εξελίξεις και πάλι στο προσκήνιο

Οι τραπεζικές εξελίξεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στην ελληνική αγορά και επισκιάζουν για λίγο τις μακροοικονομικές εξελίξεις, επισημαίνει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, παρατηρώντας πως η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στο deal Πειραιώς-ΑΤΕ.

Οι τραπεζικές εξελίξεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στην ελληνική αγορά και επισκιάζουν για λίγο τις μακροοικονομικές εξελίξεις, επισημαίνει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, παρατηρώντας πως η αγορά αντέδρασε ψύχραιμα στο deal Πειραιώς-ΑΤΕ με αποτέλεσμα μια μικρή αντίδραση και απομάκρυνση από τη στήριξη των 585 μονάδων.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών που θα μεταμορφώσουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ισχυροποιώντας τον είναι κάθε άλλο παρά αρνητική είδηση, αλλά ήρθε κάπως αργά αφού τα ποσά που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίησή του είναι τεράστια. «Λίγα χρόνια πριν οι συγχωνεύσεις θα ήταν κινήσεις ισχυρής ενδυνάμωσης του κλάδου ενώ σήμερα είναι κινήσεις επιβίωσης.»

Παρά τον αναβρασμό στον τραπεζικό κλάδο, η Merit εκτιμά πως η ελληνική αγορά δεν μπορεί να σημειώσει κάποια σημαντική αντίδραση. Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη που κυκλοφορούν στο διεθνή Τύπο δρουν αρκετά αρνητικά. Αντίθετα, τα σενάρια περί μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραιτήτως αρνητικά αφού σε ένα τέτοιο σενάριο με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες όπως οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών στο πρόσφατο PSI.

Διαφαίνεται επίσης μια ψυχρή αντιμετώπιση από την αγορά των μέτρων που τείνουν να οριστικοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσουν ώστε να προσεγγιστούν οι στόχοι του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς αλλά η ύφεση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πακέτο στήριξης ή μια νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Με βάση τα παραπάνω, η Merit θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική ανοδική αντίδραση μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό. Προέχει η διατήρηση των στηρίξεων στις 580-585 μονάδες αρχικά και δεν αποκλείεται κάποια συσσώρευση εκ νέου σε εκείνα τα επίπεδα.

Το βραχυπρόθεσμο momentum παραμένει αρνητικό παρά την αξιόλογη άνοδο της Δευτέρας, όπως δείχνουν οι ΚΜΟ 20 και 30 ημερών και ενδεχομένως να αλλάξει μόνο αν συντηρηθούν σενάρια τραπεζικών deals ή αποκρατικοποιήσεων εισηγμένων εταιρειών. Πάντως, βραχυπρόθεσμα, η χρηματιστηριακή θεωρεί δύσκολη την υπέρβαση των 620 μονάδων.