Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 16:03

«Πιθανές» αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

Σχέδιο για την πραγματοποίηση απευθείας αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών, θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Απογοήτευση στις αγορές, που ανέμεναν δραστικότερα μέτρα. Πάνω από το 7% η απόδοση του ισπανικού 10ετούς.

Σχέδιο για την πραγματοποίηση απευθείας αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών, θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοικτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Τόνισε, εξάλλου, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πάντως ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να στραφούν στον EFSF και ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις», τόνισε.

Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει η αδύναμη και ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές πλήττει την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση. Διεμήνυσε ωστόσο ότι κρίση χρέους δεν θα καταστρέψει την ευρωζώνη. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον επίσημο στόχο του 2% το 2013.

Στη συνεδρίασή τους, νωρίτερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν σταθερό το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Απογοήτευση στις αγορές

Οι δηλώσεις Ντράγκι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν δεσμεύσεις για αποφασιστικότερα μέτρα εκ μέρους της ΕΚΤ.

Λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια, ενώ σε αρνητικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α. Με απώλειες άνοιξε και η Wall Street.

Και στις χρηματαγορές, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασα και πάλι το 7%.