Πάνω από το 7% αναρριχήθηκε το επιτόκιο των ισπανικών 10ετών ομολόγων, ενώ και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού σημείωσε άνοδο στο 6,15%, καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες για νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για Μαδρίτη και Ρώμη.
Πάνω από το 7% αναρριχήθηκε το επιτόκιο των ισπανικών 10ετών ομολόγων, ενώ και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού σημείωσε άνοδο στο 6,15%, καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες για ένα νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για Μαδρίτη και Ρώμη.
Λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια και το απόγευμα υποχώρησε περαιτέρω στο 1,21400 δολ.
Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με απώλειες άνοιξε και η Wall Street. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 1,1% στις 1.056,98 μονάδες, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη έκανε βουτιά 5,2%, όπως και ο MIB στο Μινάλο, που υποχώρησε κατά 4,6%.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένες σε ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών. Ενδεικτικά η ισπανική Banco Santander είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6,7%.
Και άλλοι κλάδοι, που συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, δέχθηκαν πιέσεις. Οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας υπέστησαν απώλειες 2,3% και του κατασκευαστικού κλάδου κατά 2%, εν μέσω ανησυχιών ότι χωρίς αποφασιστική δράση από την ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα, οι ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων σχέδιο για την πραγματοποίηση απευθείας αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κόστος δανεισμού ορισμένων αδύναμων χωρών.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοικτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Τόνισε, εξάλλου, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πάντως ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να στραφούν στον EFSF και ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις», τόνισε.
Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει η αδύναμη και ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές πλήττει την εμπιστοσύνη στη νομισματική ένωση. Διεμήνυσε ωστόσο ότι κρίση χρέους δεν θα καταστρέψει την ευρωζώνη. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον επίσημο στόχο του 2% το 2013.
Την ίδια ώρα, μετά από συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι, δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την επίλυση της κρίσης του χρέους που απειλεί τη ζώνη του ευρώ και αγγίζει τις δύο χώρες τους. «Και οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι. «Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί αν δεν αντεπεξέλθουμε όλοι στις υποχρεώσεις μας» δήλωσε ο Μόντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας του, δεν απέκλεισε όμως αξιοποίηση των μηχανισμών στήριξης για τη μείωση των αποδόσεων του ιταλικών ομολόγων: «Μια διάσωση, όχι. Όμως (οι) συνοδευτικές δράσεις προώθησης για να αποφευχθούν τα υπερβολικά επιτόκια που κοστίζουν ακριβά σε μια χώρα», όταν δανείζεται από τις αγορές, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σχετικά τη λήψη έκτακτων, μη-συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως η απευθείας αγορά κρατικού χρέους.
Στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ), χαιρετίζοντας «το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας ενέργειες στην ανοικτή αγορά, κατάλληλου μεγέθους». «Συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον του κ. Ντράγκι για την αναγκαιότητα να αποκατασταθεί η άσκηση νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη», πρόσθεσε. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως οι ασπίδες προστασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)» συμπλήρωσε. Επισήμανε ακόμη ότι η δράση της ΕΚΤ «μόνο, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη», όμως υπογράμμισε ότι η βοήθειά της είναι απαραίτητη για να «μειωθούν οι εντάσεις την ώρα που εφαρμόζονται και αποφέρουν καρπούς άλλες πολιτικές».
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διατήρησε τη βαθμολογία της Πορτογαλίας στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών επενδύσεων», όμως αναμένει ότι θα δοθεί επιμήκυνση στο δάνειο των 78 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το αξιόχρεο της χώρας παραμένει στο ΒΒ αλλά με «αρνητική προοπτική» λόγω των οικονομικών και εμπορικών δεσμών της Πορτογαλίας με την Ισπανία, η οποία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη.