Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 10:23

Στο 1,5% ο πληθωρισμός στη Γαλλία το Μάιο

ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αύξηση σε διάστημα τριών μηνών σημείωσε το Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις μειώσεις των τιμών των καυσίμων και στο χαμηλότερο κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Οπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία Ιnsee, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι ανόδου έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές σε έρευνα του "Bloomberg" έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2% το Μάιο. Σε ετήσια βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% το Μάιο, από 2,1% τον Απρίλιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά μέσα στο 2002 κάτω από το επίπεδο του 2%.

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που επανειλημμένως έχουν εκφράσει εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/12/223644.htm , ενώ απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.