Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 11:17

Νέες πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Περαιτέρω άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δεν ανακοίνωσε άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Περαιτέρω άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δεν ανακοίνωσε την Πέμπτη άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε αγορές κρατικών ομολόγων και να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα νομισματικής πολιτικής ώστε να περιοριστεί το υψηλό κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών, είπε ο κ. Ντράγκι, χωρίς όμως να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να ενεργοποιεί άμεσα συγκεκριμένα βήματα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στη δευτερογενή αγορά θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το Σεπτέμβριο και θα εξαρτηθεί από το εάν οι χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού υποβάλλουν αίτημα για τη χρήση των μηχανισμών διάσωσης.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ απογοήτευσαν εκείνους που προσδοκούσαν την ανάληψη άμεσης δράσης από την κεντρική τράπεζα, έπειτα από την πρόσφατη δέσμευση του κ. Ντράγκι να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη του ευρώ.

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων, που ξεπέρασαν χθες το «φράγμα» του 7%, ενισχύονταν νωρίτερα κατά 14,5 μονάδες βάσης στο 7,37%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύονταν κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,43%.