Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 15:32

Βερολίνο: Η Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες Μόντι

Την πρωτοκαθεδρία των εθνικών κοινοβουλίων στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη υπογράμμισε σήμερα το Βερολίνο, με αφορμή την έκκληση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στις κυβερνήσεις να μην αφήνουν τα κοινοβούλια να τις περιορίζουν.

Την πρωτοκαθεδρία των εθνικών κοινοβουλίων στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη υπογράμμισε σήμερα το Βερολίνο, με αφορμή την έκκληση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στις κυβερνήσεις να μην αφήνουν τα κοινοβούλια να τις περιορίζουν.

«Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων πρέπει να έχουν δημοκρατική νομιμότητα. Η καγκελάριος έχει συνείδηση του γεγονότος ότι στη Γερμανία τα νομοσχέδια πρέπει να υποστηρίζονται από το κοινοβούλιο και ότι αυτό πρέπει να συμμετέχει στην εκπόνησή τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Επεσήμανε, εξάλλου, πως στη Γερμανία το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τον τελευταίο καιρό την τάση να ενισχύει τις ήδη σημαντικές αρμοδιότητες της Μπούντεσταγκ. «Θα ήταν καλό να επαναφέρουμε λίγη ηρεμία στη συζήτηση», είπε ο Στράιτερ και πρόσθεσε πως η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μόντι σχετικά με τη φήμη του Βερολίνου στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Μάριο Μόντι παροτρύνει, χωρίς να κατονομάζει κανέναν, τους Ευρωπαίους ηγέτες, να διατηρήσουν μία ελευθερία κινήσεων απέναντι στα κοινοβούλιά τους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2219117 .

Το Βερολίνο απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες που του απευθύνονται ότι εμποδίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επέμβαση στην ευρωζώνη. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα δράσει μέσα στο πλαίσιο της εντολής της», είπε ο Στράιτερ.

Νωρίτερα σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο» για την ευρωπαϊκή ενότητα τον τόνο της συζήτησης για την κρίση στην ευρωζώνη. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί μια προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση. Έχουμε ανάγκη να ενισχυθεί και όχι να εξασθενήσει η δημοκρατική νομιμότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο Βεστερβέλε.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής πλειοψηφίας στη Μπούντεσταγκ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε από την πλευρά του πως «τα δικαιώματα του κοινοβουλίου ή του κοινοβουλευτισμού δεν πρέπει να μειώνονται από την ενίσχυση των εκτελεστικών θεσμών στην Ευρώπη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο