Σχέδιο δράσης για την ανάταξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας θα εκπονήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλης, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχέδιο δράσης για την ανάταξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας θα εκπονήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλης, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το θέμα του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων με τους συναρμόδιους υπουργούς, χαρακτηρίστηκε από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα κρίσιμο.
«Η Ελλάδα έχει μηδενική ναυπηγική παραγωγή και μηδαμινή επισκευαστική δραστηριότητα. Αυτό αντανακλά την αποβιομηχάνιση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο που θα εκπονηθεί θα αφορά έναν «ευρύτερο, μακροπόθεσμο» σχεδιασμό, που όπως υπογράμμισε, είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η δραστηριότητα αυτή στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα υπάρξει μέριμνα για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να λειτουργήσουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες.
Για «τεράστιο και δύσκολο πρόβλημα» έκανε λόγο, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των ναυπηγείων. Είναι οξύμωρο, σημείωσε, την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο να κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία της. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να οριστεί ένας συντονιστής «υψηλού επιπέδου» που θα χειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα. Ο συντονιστής, το όνομα του οποίου, όπως διευκρίνισε, θα ανακοινωθεί σύντομα, θα έχει αρμοδιότητα, πέραν του να συντονίσει υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, να χειριστεί τα θέματα των ναυπηγείων, σε σχέση με την Κομισιόν, με την εργοδοσία, με τους εργαζομένους και με τον ελληνικό εφοπλισμό.
Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «είναι να μπορέσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι με τα ναυπηγεία και να προστατεύσουμε τους σημερινούς εργαζομένους».
Όπως επισήμανε αναφορικά με το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «η αναγέννηση αυτού του πλουτοπαραγωγικού τομέα της οικονομίας μας» και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τον περασμένο χρόνο για να κρατηθούν «ζωντανά» τα δύο ναυπηγεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική με στόχο τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία.
«Η πραγματική οικονομία είναι πάντα το πρόβλημα και εάν θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εάν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα, δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνον τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις επενδύσεις και την εργασία», παρατήρησε.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα της λειτουργίας των ναυπηγείων υπογράμμισε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. «Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος, του υπαρκτού προβλήματος λειτουργίας των ναυπηγείων. Εκεί εργάζονται 2.500 άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπιστεί άμεσα», επισήμανε.