Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 13:02

Οριακά πάνω από τα 94 σεντς το ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού.

Στις 12:50' ώρα Ελλάδος, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 94,07 σεντς, ενώ νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 93,95 σεντς από 94,5 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Η ΕΚΤ προέβη στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,1% και 2,5% στο 2002, ενώ πριν από έξι μήνες εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,1% και 2,1%. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της και για το 2003 προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 1,3% και 2,5%, έναντι 0,9% και 2,1% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% έως 1,5% στο τρέχον έτος.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. Οπως εκτιμούν αναλυτές, ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη μεριά, ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα δίνει η χθεσινή ανάκαμψη των μετοχών στη Wall Street, καθώς και οι ενδείξεις ότι αναμένεται ανοδικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση.