Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 21:09

Γερμανία: Νέα προσφυγή κατά του ESM

Νέα προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου κατατέθηκε από ομάδα γερμανών ακαδημαϊκών, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητά τους.

Νέα προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου κατατέθηκε από ομάδα γερμανών ακαδημαϊκών, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητά τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europolis, ομάδα της οποίας ηγείται ο ακαδημαϊκός Μάρκους Κέρμπερ, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα πρέπει να λάβει καμία απόφαση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανακοινώσει την απόφασή του για μια παρόμοια προσφυγή, την οποία έχει υποβάλει ο Ιρλανδός βουλευτής Τόμας Πρινγκλ.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρει, το Συνταγματικό Δικαστήριο, με έδρα την Καρλσρούη, θα μπορούσε να παραπέμψει την απόφασή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

«Για όσο διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει την τελική του απόφαση σχετικά με τη συμβατότητα των συνθηκών αυτών (με τις ευρωπαϊκές συνθήκες), ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε ο Γερμανός πρόεδρος μπορούν να αποφασίσουν», πρόσθεσε η Europolis.

Σύμφωνα με τον Κέρμπερ μάλιστα «η ιρλανδική προσφυγή εξετάζεται από το Λουξεμβούργο (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) από τις 3 Αυγούστου και πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες προτού λάβει μια απόφαση».

Τον περασμένο μήνα το γερμανικό δικαστήριο είχε γνωστοποιήσει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Η Καρλσρούη θα έπρεπε να με ευχαριστεί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εγκρίνει ένα κείμενο το οποίο στη συνέχεια θα ακυρωθεί από το Λουξεμβούργο», υπογράμμισε ο Κέρμπερ.

Χωρίς την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίσει νόμιμα να επικυρώσει τις δύο συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούν να ισχύσουν χωρίς τη γερμανική έγκριση. Πάντως ειδικοί αναμένουν ότι το δικαστήριο θα εγκρίνει τις δύο συνθήκες, αλλά θα θέσει περιορισμούς στην περαιτέρω ενσωμάτωση της Ευρώπης.

Ο ΕΜΣ, ο οποίος θα ενισχύσει το λεγόμενο «τείχος προστασίας» κατά της μετάδοσης κρίσης χρέους με 700 δισ. ευρώ, αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Για να ισχύσει όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρες που συμβάλλουν στο 90% των πόρων του, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη Γερμανία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ήδη εγκρίνει τις δύο συνθήκες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί σχετικά με την προσφυγή κάποιων ευρωσκεπτικιστών ακαδημαϊκών αλλά και βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο παραβιάζουν τους γερμανικούς νόμους, καθώς στερούν από το κοινοβούλιο την ευθύνη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters