Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2002 19:51

Μεταξύ 2,1% και 2,5% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2002

Τους κινδύνους του πληθωρισμού υπογράμμισε στην έκθεσή της του μηνός Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ αναθεωρεί προς τα άνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2002 στο 2,1% - 2,5%, ενώ το Δεκέμβριο του 2001, η εκτίμηση της ΕΚΤ έκανε λόγο για φετινό πληθωρισμό μεταξύ 1,1% και 2,1%. Ομοίως, αναθεώρησε προς τα άνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2003. Ενώ στην εκτίμησή της του περασμένου Δεκεμβρίου προέβλεπε να κυμανθεί μεταξύ 0,9% και 2,1%, σήμερα εκτιμά ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,3% και 2,5%.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό από 0,9% έως 1,5% ενώ οι εκτιμήσεις της του περασμένου Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 0,7% και 1,7%.

Προβλέπει, παράλληλα, αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 3,1% για το 2003. Εντούτοις, προσθέτει ότι «θεωρείται πως οι προοπτικές της οικονομίας χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα», εκφράζοντας, όπως σημειώνουν οι Financial Times αμφιβολίες για την ταχύτητα με την οποία ανακάμπτει η ευρωζώνη.

Tλος, η ΕΚΤ αναφέρει στην έκθεσή της ότι «περισσότερα στοιχεία απαιτούνται πριν αποτιμηθούν πλήρως οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για αποσταθεροποίηση των τιμών προς τα άνω». Αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την παράγραφο σαν υπαινιγμό ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης πριν σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον Ιούλιο.