Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 10:30

Κάτω από τις 11.000 μονάδες ο Nikkei

ΠΤΩΣΗ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς οι επενδυτές εν μέσω έντονων ανησυχιών τόσο για την αμερικανική όσο και για την εγχώρια οικονομία προέβησαν σε ρευστοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο των κλάδων.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 224,21 μονάδες ή 2,01% και διαμορφώθηκε στις 10.920,63 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου. Σε εβδομαδιαία βάση, οι συνολικές απώλειες που κατέγραψε είναι οι μεγαλύτερες σε διάστημα εννέα μηνών. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.054,26 μονάδες ή 1,89% κυρίως λόγω των πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν για μία ακόμη φορά οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/14/224369.htm .

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση των εν λόγω πωλήσεων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ –του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας- ίσως να μην είναι σε θέση να ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς οι καταναλωτές -η κινητήριος δύναμη της οικονομίας- περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Canon υποχώρησαν κατά 2,24% και 2,12% αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι η Sony βασίζει το ένα τρίτο των συνολικών της εσόδων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες με αρνητικό πρωταγωνιστή τη Nissan Motor, η μετοχική τιμή της οποίας σημείωσε πτώση κατά 4,50%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες πλήττονται από την αισθητή μείωση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η συναλλακτική δραστηριότητα στο χρηματιστήριο του Τόκιο και από τις ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Η μετοχή της Nomura Holdings, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού οίκου της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 2,96% διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες (6,2%).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών, καθώς παρά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία, οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται. H μετοχή της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 5,10%. Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς η ανοδική πορεία του ιαπωνικού χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους, στηρίχθηκε στις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτρέψει περαιτέρω διόγκωση των επισφαλών δανείων.

«Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν αδύναμες και η αποκαλούμενη ανάκαμψη εξαρτάται από τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ασία», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" στέλεχος της Daiwa SB Investments.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων στο Τόκιο μειώθηκαν το Μάιο κατά 2,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 164,6 δισεκ. γιεν. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά υποχώρηση των εν λόγω πωλήσεων.

Ενδεικτικό των ανησυχιών για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας είναι το γεγονός ότι ανώτατος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι προειδοποίησε σήμερα ότι εάν δεν προωθηθούν άμεσα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις -κυρίως στο φορολογικό- η οικονομία της χώρας σε δέκα χρόνια ενδέχεται να οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, πάντως, αναθεώρησε χθες για δεύτερο διαδοχικό μήνα τις οικονομικές της προβλέψεις για την εγχώρια οικονομία επικαλούμενη ανάκαμψη της παραγωγής, με κινητήριο δύναμη την αύξηση των εξαγωγών.