Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2002 11:54

Yποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία

ΠΤΩΣΗ για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες σημείωσε το Μάιο η ανεργία στη Βρετανία, η οποία υποχώρησε και πάλι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η δεύτερη ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και ανοίγει το δρόμο στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,2% τον Απρίλιο, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 7.000. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων είχε αυξηθεί κατά 4.000.

Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 1.000 άτομα το Μάιο και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,2% του ενεργού πληθυσμού.

Οπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η υποχώρηση της ανεργίας ανοίγει το δρόμο στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39 ετών. Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg" το βασικό επιτόκιο της στερλίνας ενδέχεται να αυξηθεί έως το 4,75% -από 4% που είναι σήμερα- μέχρι το τέλος του έτους.

«Η ανάπτυξη της (βρετανικής) οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι στο πρώτο», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Φίλιπ Σόου, οικονομολόγος της Investec Bank, ο οποίος αναμένει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.