Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων με στόχο τη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης.
Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων με στόχο τη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης.
«Είναι άκρως παραπλανητικό να δημοσιεύονται αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Η φημολογία για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων έχει προκαλέσει, εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και της Μπούντεσμπανκ που προέβησαν σε επικριτικά σχόλια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατώτερα όρια στην αγορά των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αγοράζοντας ομόλογα σε περίπτωση που τα spreads ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο ξεκαθάρισε δια του εκπροσώπου του ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τα ανωτέρω σχέδια της κεντρικής τράπεζας. «Δεν έχω ενημερωθεί για τα εν λόγω σχέδια και δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικό», δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Κότχαους.
«Σε αμιγώς θεωρητικό επίπεδο, [θα μπορούσαμε να πούμε ότι] τέτοιου είδους εργαλεία θα αποδεικνύονταν αναμφίβολα ιδιαίτερα προβληματικά. Δεν γνωρίζω, πάντως, να έχουν κατατεθεί προτάσεις σε αυτή τη βάση», διευκρίνισε ο κ. Κότχαους.
Σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Μπούντεσμπανκ επαναλαμβάνει τις έντονες επιφυλάξεις της σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παρέμβαση στην αγορά με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αυτό έγκειται στην αρμοδιότητα των κρατών και όχι των κεντρικών τραπεζών, υπογραμμίζει η κεντρική γερμανική τράπεζα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της, «Η Μπούντεσμπανκ διατηρεί επικριτική στάση έναντι της αγοράς ομολόγων από τα κράτη μέλη του ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα».
«Τυχόν αποφάσεις για ακόμη πιο ευρεία αμοιβαιοποίηση των κινδύνων χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία χαράσσεται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, και δεν πρέπει να περνούν μέσα από τις κεντρικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η θετική επίδραση που είχε αρχικά στις αγορές η φημολογία περί αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ αντισταθμίστηκε από την άμεση αντίδραση του Βερολίνου και της Μπούντεσμπανκ, με αποτέλεσμα τόσο το ευρώ όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δεχθούν ισχυρές πιέσεις στην πορεία της σημερινής συνεδρίασης.