Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων έξι μηνών σημείωσαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών στα κράτη της Ευρώπης και τη σημαντική κάμψη των πωλήσεων στην Κίνα.
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων έξι μηνών σημείωσαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών στα κράτη της Ευρώπης και τη σημαντική κάμψη των πωλήσεων στην Κίνα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ευάλωτη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.
Τον περασμένο μήνα, οι εξαγωγές στην Ιαπωνία σημείωσαν «βουτιά» 8,1%, σε ετησιοποιημένη βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για υποχώρηση κατά 2,9%, κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατρακύλησαν κατά 25,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οκτώβριο 2009.
Τα εν λόγω στοιχεία ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ιαπωνικά προϊόντα ίσως να μην ανακάμψει άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να ενισχυθούν οι εγχώριες δαπάνες, οι οποίες περιορίστηκαν λόγω της ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.
«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί τον βασικό παράγοντα υποχώρησης των εξαγωγών και ο ρυθμός της συρρίκνωσης είναι εντυπωσιακός. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με την κατάσταση που επικρατούσε μετά την κατάρρευση της Lehman», σχολιάζει στο Reuters ο Μασαγιούκι Κιτσικάβα, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Of America Merrill Lynch στο Τόκιο.
«Ελπίζαμε η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα να στηρίξει την ιαπωνική οικονομία, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά», υπογραμμίζει.