Περισσότερο απαισιόδοξοι έναντι του πρόσφατου παρελθόντος είναι πλέον οι αναλυτές των ξένων οίκων σχετικά με την πορεία της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ, διαπιστώνοντας πολλούς αρνητικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο.
Περισσότερο απαισιόδοξοι έναντι του πρόσφατου παρελθόντος είναι πλέον οι αναλυτές των ξένων οίκων σχετικά με την πορεία της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ, διαπιστώνοντας πολλούς αρνητικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο.
Οπως σημειώνουν, στο επόμενο ραντεβού με την τρόικα δύσκολα θα διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ επίσης δύσκολα θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τη στιγμή που έχει ξεφύγει από τους στόχους. Ελπίδες υπάρχουν, όμως και οι πιθανότητες για έξοδο είναι πολύ ισχυρές.
Ειδικότερα, η Citi εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα με έκθεση του επικεφαλής αναλυτή της Citigroup, Willem Buiter. Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας (Grexit) στους επόμενους 12 με 18 μήνες διαμορφώνεται στο 90% και μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό τους επόμενους έξι μήνες, ακόμα και το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς κρίσιμη θεωρείται η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.
Η Citi αναφέρει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί έντονα, με επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης, ειδικά στις οικονομίες της περιφέρειας, αλλά και με εντονότερες πιέσεις στις αγορές. Σημειώνει ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα λάβουν χώρα σημαντικές συναντήσεις, όπου θα συγκεκριμενοποιηθεί το τι θα γίνει με την Ελλάδα και πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για την έξοδο, αν γίνει κάτι τέτοιο.
Επίσης η Citi αναφέρει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τον EFSF/ESM, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν πλέον να κατασκευάσουν ένα επαρκές οχυρό για να χρηματοδοτηθούν η Ιταλία και η Ισπανία για μερικά χρόνια και για να εξασφαλιστεί η Ευρωζώνη από ολική κατάρρευση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου έδινε 50%-75% πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας και μάλιστα ότι θα γινόταν με την είσοδο του 2013.
Ακόμα, αναφέρεται ότι και μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, αναμένεται ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία θα μπουν σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2012, ενώ όσο κι αν διασφαλιστεί η Ευρώπη από ένα πιθανό Grexit, θα σημειωθούν εκροές κεφαλαίων από τις αγορές της περιφέρειας.
Merrill Lynch
Λίγο περισσότερο αισιόδοξη έναντι της Citi είναι η BofA/Merrill Lynch, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, μπορεί να αλλάξει την αρνητική πορεία της, με πρόσθετη όμως χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή όμως εντοπίζει πέντε λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Σύμφωνα λοιπόν με την ML, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, καθώς το πρόγραμμα στήριξης έχει τεθεί εκτός τροχιάς και απαιτούνται κατ' ελάχιστο 5 δισ. ευρώ έως 20 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης κατά την περίοδο του προγράμματος 2012-2016 και τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για να περιοριστεί η δυναμική του χρέους εντός του πλαισίου του προγράμματος.
Ο οίκος πιστεύει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο άμεσο μέλλον θα καθορίσει αν το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όχι. Η τρόικα δεν θα διακινδύνευε το ενδεχόμενο μετάδοσης από μια ελληνική έξοδο, αλλά δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για καιρό.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου, τα συμπεράσματα της τρόικας για την πορεία της Ελλάδας θα είναι θετικά. Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα επιλέγει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολιτικά τη νέα αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Στην πρόταση επαναξιολόγησης του μνημονίου, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δεσμευθεί ότι θα καλύψει όποια κενά υπάρξουν στην Ελλάδα. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα μπορούσαν τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν απευθείας από το ESM, ό,τι θα συμβεί και με την Ισπανία. Στις αρχές Οκτωβρίου, θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Πέντε λόγοι ανησυχίας
Η BofA / Merrill Lynch σημειώνει 5 λόγους ανησυχίας που μπορούν να προκαλέσουν ο καθένας ξεχωριστά την έξοδο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:
Η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποτύχει να συμφωνήσει για το νέο πακέτο λιτότητας.
Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε επίσης να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας.
Προβλήματα κατά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Κάποια μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα για την πολιτική συμφωνία η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας. Ακόμα κι αν συμφωνήσουν οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, το κοινοβούλιο ενδέχεται να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή.
Εάν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων, η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποδομηθεί ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τρόικα δεν θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Σχετικά δε με την πιθανότητα έξαρσης της κοινωνικής αναταραχής, σημειώνει πως αυτή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ωστόσο, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η όξυνση της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας των νέων (περίπου 50%) και η σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες το Σεπτέμβριο.