Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2002 13:10

Μικρή υποχώρηση του ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γερμανία και την Ισπανία.

Στις 12:50 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 94,31 σεντς, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας (94,3 σεντς) από 94,62 σεντς αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα κατέρχονται σήμερα σε απεργία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/17/224852.htm -για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας- ενώ την Πέμπτη στην Ισπανία τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία, την πρώτη μετά από οκτώ χρόνια.

Από την άλλη μεριά, το δολάριο ευνοείται από τις ενδείξεις ότι επίκειται ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, καθώς και από τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

Στο πλαίσιο της συνόδου των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Πράγματι, ακολουθούμε πολιτική ισχυρού δολαρίου. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σ' αυτή την πολιτική και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε. Το δηλώνω επειδή εάν το παρακάμψω μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά».

Ο κ. Πολ Ο' Νιλ επεσήμανε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία ανακτά το ρόλο της «ατμομηχανής» στην πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθεροποιήσουν το ρυθμό ανάπτυξής τους στο 3-3,5% μέχρι τα τέλη του έτους, βοηθώντας έτσι την παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί πάνω από 3%.