Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2002 16:00

Η πρώτη μεταπολεμική απεργία των Γερμανών οικοδόμων

Οι Γερμανοί οικοδόμοι κατέβηκαν σήμερα στην πρώτη μεταπολεμική απεργία του κλάδου με μισθολογικές διεκδικήσεις, εντείνοντας την αναταραχή στην μεγαλύτερη αγορά εργασίας της ευρωζώνης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο, όπου απασχολούνται ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, έρχεται μετά από τις στάσεις εργασίας τον περασμένο Μάιο των Γερμανών μεταλλεργατών, οι οποίες καταφέραν πλήγμα στην παραγωγή επιχειρήσεων, όπως η DaimlerChrysler.

Οι Γερμανοί οικοδόμοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις 4,5%, ενώ οι εργοδότες προτείνουν 3%. Οι εργοδότες έχουν δηλώσει ότι ενδεχόμενο παρατεταμένης απεργίας και υψηλότεροι μισθοί μπορεί να προτρέψουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε νέες απολύσεις.

Γερμανικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως οι Hochtief AG και Bilfinger Berger AG, σχεδιάζουν ήδη να προχωρήσουν φέτος σε απολύσεις 60.000 εργαζομένων.

Η οικοδομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί από το 1995 μέχρι σήμερα, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2001 σημειώνεται η πρώτη ύφεση σε διάστημα μιας οκταετίας, με αποκορύφωμα την χρεοκοπία της πάλαι ποτέ κορυφαίας εταιρείας του κλάδου Philipp Holzmann AG. Ο κλάδος των κατασκευών αντιστοιχεί στο 5% του γερμανικού ΑΕΠ.