Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2002 00:01

Χαμόγελα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανάκαμψη παρουσίασαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα από τις καλύτερες απ΄ ό,τι αναμενόταν προβλέψεις από τον κολοσσό McDonald's, ενώ έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις αγοραστικές ευκαιρίες, μετά την πρόσφατη πτώση της αγοράς.

«Μετά από αρκετές εβδομάδες ρευστοποιήσεων, οι πιέσεις σταμάτησαν. Οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα να αγοράσουν και να διατηρήσουν τις τοποθετήσεις τους. Εχουν αρχίσει να αφήνουν πίσω τους το 2002 και να κοιτούν προς το 2003», λέει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Αράνκιο, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών σε μετοχές τεχνολογίας της Lehman Brothers.

Eκτός από τη μετοχή της McDonald's που ενισχύθηκε κατά 64 σεντς, σημαντική άνοδο, κατά 85 σεντς, παρουσίασε και η μετοχή της Qwest Communications International, αμέσως μετά την είδηση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 213,21 μονάδων, ποσοστό 2,25% φθάνοντας στις 9.687,42 μονάδες. Ανοδο 48,55 μονάδων, ποσοστό 3,23% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.553,29 μονάδες.

Θεαματική βελτίωση παρουσίασε και το επενδυτικό κλίμα στην αρχή της νέας εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχικές αξίες να καλύπτουν τις απώλειες που υπέστησαν την Παρασκευή.

Οι τομείς μετοχών που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα ηγήθηκαν της ανάκαμψης.

Χρηματιστές τόνισαν πως τα νεύρα της αγοράς παραμένουν τεντωμένα και επισήμαναν πως οι θερινοί μήνες είναι παραδοσιακά οι ασθενέστερες περίοδοι για τις χρηματιστηριακές αγορές. Εάν αυτό συνδυασθεί με την έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων, τότε οι αγορές μένουν χωρίς ουσιαστικά κίνητρα ανόδου.

Εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν τη χθεσινή άνοδο τεχνική αντίδραση της αγοράς αφού βασίσθηκε στο τίποτα. Πρόκειται, δηλαδή, για κερδοσκοπικές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με άνοδο 2,7% στις 3.136,4 μονάδες, ενώ ο γενικός δείκτης Dow Jones της ευρωζώνης, ενισχύθηκε κατά 2,1% στις 269,03 μονάδες.

Αντίθετα, στο Τόκιο, το ιαπωνικό χρηματιστήριο πέρασε δύσκολες ώρες καθώς αντέδρασε - καθυστερημένα - στα δυσοίωνα οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή και στις μεγάλες απώλειες της Wall Street την ίδια ημέρα.

Ο δείκτης Nikkei 225 έχασε το 2,35% της αξίας του για να κλείσει στις 10.664,11 μονάδες, μειώνοντας κάπως τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ