Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Μάριο Μόντι.
Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος που επιλέξαμε είναι ο σωστός. Είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητα συνεργασίας εντός της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες», είπε η κ. Μέρκελ.
«Θα στηρίξουμε τη δουλειά των Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τις δικές μας προτάσεις, θα καταλήξουμε σε συμφωνίες διμερώς», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάριο Μόντι.
Αναφέρθηκε παράλληλα στη «φιλόδοξη» ατζέντα των επόμενων εβδομάδων και εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι διαθέσιμα όλα τα αναγκαία μέσα «προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη».
Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε επίσης «εντυπωσιακό» το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία. «Οι προσπάθειες σταθεροποίησης και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ιταλικής κυβέρνησης είναι εντυπωσιακά. Προσωπικώς είμαι πεπεισμένη πως οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων θα έλθουν», είπε.
Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων είναι πολύ υψηλά, ωστόσο δήλωσε βέβαιη πως η δράση του Μάριο Μόντι «είναι θεμελιώδης στη συμβολή για τη μείωση των σπρεντ». «Το σπρεντ μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας είναι πολύ υψηλό, όμως η δημοπρασία ιταλικών κρατικών τίτλων αναπτέρωσε τις ελπίδες: η ιταλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι προσφέρει μία σημαντική συνεισφορά, γεγονός που σημαίνει πως το spread μπορεί να μειωθεί», ανέφερε.
Απαντώντας, ο Μάριο Μόντι τόνισε πως οι αγορές «αρχίζουν να αναγνωρίζουν την επιτυχία» των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Μάλιστα, χαρακτήρισε «μήνυμα ελπίδας» τη χθεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων, κατά την οποία η Ρώμη εισέπραξε 3,75 δισ. ευρώ - το μέγιστο σκοπούμενο ποσό - με επιτόκια σημαντικά μειωμένα.
Ο κ. Μόντι επεσήμανε ότι η Ιταλία έχει κάνει «πολλές προσπάθειες όλους αυτούς τους μήνες με τη γενναιόδωρη συνεισφορά των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών της», προσπάθειες που αντανακλούν στην επιτυχημένη δημοπρασία κρατικών τίτλων. «Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε με το που φέρουμε μία παραμικρή επιτυχία, αλλά θα πρέπει να τις συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», τόνισε.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν φθάσει σε μία ωριμότητα». Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες «οι επιλογές των Κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων συντελούνται εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου που δίδει σαφείς κατευθύνσεις για τις εθνικές πολιτικές» πρόσθεσε ο κ. Μόντι, απαντώντας στην ερώτηση εάν με τις προσεχείς ιταλικές εκλογές κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Μόντι: Κίνδυνος και για τη Γερμανία από τα υψηλά σπρεντ
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι τα υψηλά σπρεντ συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά».
Ο κ. Μόντι παραδέχεται ότι το επίπεδο των σπρεντ - η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μία χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, η οποία χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια - «παραμένει σοβαρό πρόβλημα».
«Όχι μόνο για τα κράτη, αλλά επίσης για τις επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε χώρες όπως η δική μας, το κόστος είναι πολύ υψηλό... Είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σοβαρά τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται», σημειώνει και προειδοποιεί για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία.
Υποστηρίζει μάλιστα πως «το να εμποδιστεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ».
Παράλληλα, ο ιταλός πρωθυπουργός αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο η Ρώμη να ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΚΤ. «Δεν επιθυμώ φυσικά η Ιταλία, έπειτα από τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, να τεθεί υπό επεμβατική επιτήρηση, όπως συνέβη σε χώρες που είναι ανάγκη βοήθειας για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση», λέει, προσθέτοντας ότι η δυσπιστία απέναντι στην Ιταλία έχει περιορισθεί.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο