Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 20:28

Χρόνο και εμπιστοσύνη για την Ελλάδα ζητεί η Αν. Διαμαντοπούλου

Την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ώστε οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα, επεσήμανε η Αννα Διμαντοπούλου μιλώντας στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη.

Την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ώστε οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα, επεσήμανε η Αννα Διμαντοπούλου μιλώντας στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη , όπου συζητήθηκε κυρίως η οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε 24 μήνες ψήφισε 248 νόμους, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές στην Ελλάδα έγιναν σε ένα κλίμα αρνητικό καθώς σχεδόν καθημερινά κάποιος ευρωπαίος πολιτικός έκανε αρνητικές δηλώσεις για την χώρα μας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ενώ ψήφιζαν τους νόμους δήλωναν αντίθετοι με την ουσία τους.

Στην ομιλία της η Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η πολιτική ένωση στο επίπεδο της Ευρώπης είναι αναγκαιότητα και θα πρέπει να βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1.Στην Κοινοτική Μέθοδο και την επέκτασή της σε άλλους τομείς πολιτικής.

2.Στο δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παίρνει πρωτοβουλίες και να έχει ένα κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο.

3.Στη δημοκρατική νομιμοποίηση από τους Ευρωπαίους πολίτες και

4.Σε ένα νέο οραματικό σχέδιο που να συντίθεται από ένα ηθικό μέρος και ένα πρακτικό μέρος και σε ένα κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο του διεθνούς γεωπολιτικού τοπίου, στο οποίο η εξουσία μεταφέρεται από τη Δύση στην Ανατολή.

Ακόμα υπογράμμισε την ανάγκη κεντρικού συντονισμού μίας οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται:

1.Σε ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο

2.Σε ενοποιημένο πλαίσιο προϋπολογισμού

3.Σε ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής

4.Στη διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και

5.Σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στους τρεις μεγάλους τομείς της μεταφοράς, της τηλεπικοινωνίας και της ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, στη δευτερολογία του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ διευκρίνισε ότι η προηγούμενη δήλωση του δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά για μελλοντικούς αυστηρούς κανόνες που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με νέους κανόνες και αυτή η Συνθήκη πρέπει να έχει «δόντια», καθώς η σημερινή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους υπάρχοντες κανόνες. Παράλληλα, υποστήριξε, για μια αλλαγή της Συνθήκης απαιτείται μια συνταγματική συνέλευση με συμμετοχή των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα χρειαστεί από τρία έως πέντε χρόνια.