Νέο μέτωπο δημιουργείται στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς η Ελλάδα να πασχίζει να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη και η Ισπανία πλησιάζει επικίνδυνα σε ένα αίτημα διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist.
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς η Ελλάδα να πασχίζει να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη και η Ισπανία πλησιάζει επικίνδυνα σε ένα αίτημα διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist.
Όσο αφορά στη χώρα μας, το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει τις θετικές εντυπώσεις που άφησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη, μετά την «απολογητική στάση» που τήρησε ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο κενό έπεσε, ωστόσο, το αίτημα του κ. Σαμαρά για μια «ανάσα» δύο ετών στο πρόγραμμα εξυγίανσης, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο που έχει μπροστά της η Ελλάδα, το οποίο το περιοδικό χαρακτηρίζει «τρομαχτικό».
Τα εμπόδια που ορθώνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επόμενη δόση των 32 δισ. ευρώ είναι πολλά. Το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και να συνοδευτεί με μια ευνοϊκή έκθεση από την τρόικα, προκειμένου να εγκριθεί η δόση στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τον Οκτώβριο.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όμως, είναι πολλές ως τότε και πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει νέα γραμμάτια στις τράπεζες αποστραγγίζοντας την αγορά από την ήδη χαμηλή ρευστότητα, εκτιμά ο Economist.
Δυσοίωνο διαγράφεται και το μέλλον της Ισπανίας, μετά την προσφυγή της Καταλονίας για διάσωση από την κυβέρνηση ύψους 5 δισ. ευρώ. Για να ανταποκριθεί τα αιτήματα των περιφερειών για βοήθεια, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει το ταμείο διάσωσης δανειζόμενη με «επιτόκιο τιμωρίας» που υπερβαίνει το 6%. Με αυτά τα δεδομένα, η πιθανότητα προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή, προειδοποιεί το περιοδικό.