Σε διαφορετικό ύφος κυμαίνονται τα σημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ σχετικά με την Ελλάδα, με τη νέα συνέντευξη του Γερμανού αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ και τα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
«Η λάθος διάγνωση του δρος Ρέσλερ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, το οποίο σχολιάζει τη νέα συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει την άποψή του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη.
«Όταν ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν τρομάζει πλέον, έχει κατά νου μια θεραπεία. Προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τις πιθανές συνέπειες της ευρωκρίσης. Ο Ρέσλερ μοιράζει φραστικά ηρεμιστικά. Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας και είναι ίσως χρήσιμος σε εποχές που η οικονομία βρίσκεται σε τέτοια δυσμενή κατάσταση», σημειώνει η εφημερίδα.
«Κι όμως η θεραπεία του Ρέσλερ έχει ένα σημαντικό λάθος. Τη συστήνει, χωρίς όμως να είναι σε θέση να κρίνει, εάν είναι σωστή. Όπως κάθε άλλος πολιτικός, ο υπουργός Οικονομίας δεν γνωρίζει εάν οι εκτιμήσεις του αντιστοιχούν στην πραγματικότητα ή απλά στη γνώμη του τελευταίου οικονομολόγου με τον οποίο μίλησε», καταλήγει το δημοσίευμα.
Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της ILO -της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ- το γερμανικό περιοδικό Spiegel σχολιάζει το πρόβλημα της ανεργίας και τις πιθανές επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, η ανεργία θα αυξανόταν δραματικά στις δεκαεπτά χώρες μέλη. Για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιούν τώρα τα Ηνωμένα Έθνη. Η ανεργία στη Γερμανία θα εκτινασσόταν στο 9%», αναφέρει το δημοσίευμα.