Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 14:27

Τήρηση των δεσμεύσεων ζητεί το Βερολίνο

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Βερολίνο. «Το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο.

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα μέτρα περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τα αδύναμα σημεία του, για τα οποία έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις από την τρόικα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Γερμανός ομόλογός του ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως «το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της». «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επεσήμανε αυτό για άλλη μια φορά στον ομόλογό του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το γερμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει πως η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και πως στη βάση αυτής της έκθεσης θα αποφασισθεί η χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στη χώρα.

Κύκλοι του Βερολίνου, τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας. «Βαθμιαία αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρξει οπωσδήποτε νέα διμερής συνάντηση μετά την έκθεση της τρόικας.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο συζήτησε για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική γύμνια

«Κάθε συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους από την Ευρώπη αποκαλύπτει την πολιτική της γύμνια και την έλλειψη οποιασδήποτε θετικής πρότασης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του.

Ο πολιτικός σχηματισμός επαναλαμβάνει πως «η εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων δεν δίνει καμία λύση στη βιωσιμότητα του χρέους, αποδομεί την Ευρώπη, εξαθλιώνει τους εργαζομένους της» και προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο πακέτο δεκάδων δισ. που θα φέρει προς ψήφιση η ελληνική κυβέρνηση, που αυξάνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία, ενώ καταστρέφει κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Καταλήγοντας, τονίζει για άλλη μία φορά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν μια συνολική πρόταση εξόδου από την κρίση, στον αντίποδα του καταστροφικού δρόμου του νεοφιλελευθερισμού, με ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του, αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και προστασία της εργασίας, φορολόγηση του πλούτου και την αναδιανομή του υπέρ των εργαζομένων».

Φ. Γεννηματά: Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη πίεση

Η τρόικα βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της εάν νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ οι εκπρόσωποι της τρόικας πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα και που πρέπει να αναγνωριστεί.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ορίζει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. «Ως εκ τούτου τα θέματα αυτά δεν είναι καν προς συζήτηση», κατέληξε.

ΔΗΜΑΡ: «Ιδεολογικές εμμονές της τρόικας τα σενάρια για αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις»

Η συμφωνία των τριών κομμάτων για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τα σενάρια περί αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. «Όλα τα άλλα σενάρια μόνο ως ιδεολογικές εμμονές της τρόικας μπορεί να εκληφθούν», προσθέτει.

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, εκτενή δημοσιεύματα για την κρίση στην Ελλάδα φιλοξενεί και σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

«Η κρίση στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία για αστάθεια στα Βαλκάνια», είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει άρθρο της η Handelsblatt. «Στη συζήτηση που γίνεται για την Ελλάδα οι ευρωλαϊκιστές ξεχνούν μια καθοριστική παράμετρο, ισχυρίζονται ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα είναι ένα ανάχωμα ενάντια στους τρομοκράτες και απέναντι στον κίνδυνο της εξάπλωσης διενέξεων».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, η εφημερίδα σημειώνει ότι «για τους ειδικούς στη Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχει εξεταστεί εάν η Ελλάδα πρέπει ούτως ή άλλως να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρωτίστως για λόγους πολιτικής ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενότητας», δήλωσε στην Handelsblatt Online ο Φίλιπ Μισφέλντερ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Χάρη στη γεωγραφική θέση της στην Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την περιφερειακή σταθερότητα». Η χώρα είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία καθώς και για το ζήτημα της Κύπρου» υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας παραμένει ως εκ τούτου σημαντικός για την Γερμανία.

Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα έχει το σημερινό άρθρο του Spiegel για την Ελλάδα, καθώς αναφέρεται στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού. Πολλά ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση. Γιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και περιθάλπουν τους ασθενείς μόνο όταν αυτοί πληρώνουν μετρητοίς».

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ φιλοξενεί η Hannoversche Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Σόιμπλε διαπιστώνει επιτυχίες στη γραμμή λιτότητας που ακολουθεί η Ευρωζώνη» και υπότιτλο «Η κατάσταση στις χώρες με κρίση παρουσιάζει σαφή βελτίωση».

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Βοήθεια από την Αθήνα». «Η Γερμανία αναζητά απελπισμένα βρεφονηπιαγωγούς. Στην Ελλάδα, αντίθετα, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού είναι χωρίς δουλειά. Η οργάνωση της ευαγγελικής εκκλησίας Innere Mission στο Μόναχο απασχολεί τώρα δέκα Έλληνες βρεφονηπιαιγωγούς, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από πολλούς Γερμανούς συναδέλφους τους», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle