Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2002 12:09

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών παραμένει κατά τις πρωινές συναλλαγές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος) στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 95,62 σεντς από 95,02 σεντς αργά χθες το βράδυ. Πρόκειται για το υψηλότερη τιμή της ημέρας και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις 19 Ιανουαρίου 2001.

Το δολάριο δέχεται πιέσεις από τις απογοητευτικές ανακοινώσεις κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών αργά χθες το βράδυ, οι οποίες ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές των επιχειρήσεων, ενώ προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η Apple Computers προειδοποίησε τους επενδυτές ότι στο τρίμηνο που λήγει στο τέλος του μήνα τα κέρδη της αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ και οκτώ και 10 σεντς ανά μετοχή, ενώ αρχικώς εκτιμούσε ότι θα φθάσουν τουλάχιστον τα 11 σεντς ανά μετοχή.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για τα οικονομικά τους αποτελέσματα προχώρησαν επίσης οι εταιρείες Advanced Micro Device, Ciena και Oracle. Ωστόσο, τα κέρδη και οι πωλήσεις της τελευταίας στο τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Οι αμερικανικές αγορές δέχονται έντονες πιέσεις... Δεν θα είναι καλή η σημερινή μέρα για το δολάριο», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Χανς Ρέντεκερ, στέλεχος της BNP Paribas.

Το δολάριο δείχνει να ακολουθεί την πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων μόνο στην πτώση, επισημαίνουν άλλοι αναλυτές, επικαλούμενοι τη θεαματική ανάκαμψη της Wall Street τη Δευτέρα, η οποία δεν έδωσε την αναμενόμενη ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα.

Παράλληλα, το δολάριο δείχνει να μην επωφελείται ούτε τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 11,6% το Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο πληθωρισμός σε επίπεδο τιμάριθμου ήταν αμετάβλητος τον ίδιο μήνα, στοιχεία που προσφέρουν στη Φέντεραλ Ριζέρβ περισσότερο χρόνο για να καθυστερήσει την απόφαση αύξησης των επιτοκίων.

Ο Γκάρι Τάιερ, της A.G.Edwards & Sons στο Σεν Λούις, υποστηρίζει ότι τόσο το χρηματιστήριο αξιών όσο και το δολάριο παραβλέπουν τα καλά οικονομικά νέα που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την εξασθένηση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, πολλοί αναλυτές επικαλούνται την πολιτική αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα την ένταση στη Μέση Ανατολή, τις ανησυχίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις αποκαλύψεις ότι η CIA σχεδιάζει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος και τη Wall Street ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Πολ Ο΄Νιλ, και τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λόρενς Λίντσεϊ, να δηλώσουν πως δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου και να επισημάνουν πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ ενδέχεται να αυξηθούν μετά τα στοιχεία που θα δοθούν στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) για τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυξήθηκε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του "Bloomberg" κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,3%.

Αντιθέτως, αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία, την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία ISAE, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 117,7 τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2000, από 118,7 -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- το Μάιο.