Η ανεργία των νέων θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η κρίση στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα εξαπλώνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναπτυσσόμενες, σε ειδικά όσες έχουν ευρείες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).
Η ανεργία των νέων θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η κρίση στην Ευρώπη πλήττει πλέον και τις αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).
Το ποσοστό των ανέργων σε ηλικίες κάτω των 25 ετών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί στο 12,9% ως το 2017, καταγράφοντας αύξηση περίπου 0,2% από το ποσοστό που προβλέπεται για φέτος και οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο.
Η δυσοίωνη εικόνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία καθώς οι συνέπειες της ύφεσης και της κρίσης η οποία επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, εξαπλώνονται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναπτυσσόμενες, ειδικά όσες έχουν ευρείες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, επισημαίνει ο ILO.
Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης αναμένεται να επεκταθούν πολύ πέρα από την Ευρώπη, πλήττοντας οικονομίες στην Ανατολική Ασία και στη Λατινική Αμερική, αφού οι εξαγωγές προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες συρρικνώνονται, επισημαίνει ο ILO στην έκθεσή του.
Έτσι, η ανεργία μεταξύ των νέων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% στη Μέση Ανατολή και περίπου 1% στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο ILO προβλέπει ακόμα ότι στην ανατολική Ασία, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας, το ποσοστό των ανέργων νέων θα αυξηθεί από 9,5% φέτος στο 10,4% το 2017.
Στη νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, αλλά και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η ανεργία των νέων αναμένεται να αυξηθεί από το 13,1% στο 14,2%.
Στη νότια Ασία, με την Ινδία να είναι η μεγαλύτερη οικονομία, ο ILO προβλέπει μια μικρή μείωση, στο 9,6% από 9,8%. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το ποσοστό της ανεργίας των νέων αναμένεται να παραμείνει περίπου στο σημερινό επίπεδο, στο 14,6%, με το δυσμενέστερο σενάριο να προβλέπει μια μικρή αύξηση στο 14,7%.
Η εικόνα εμφανίζεται ελαφρά καλύτερη στη βόρεια Αφρική όπου η ανεργία των νέων είναι σήμερα στο 27,5% και αναμένεται μείωση στο 26,7%. Στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής αναμένεται επίσης μια ελαφριά πτώση από το 12% στο 11,8%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ