Για στροφή 180 μοιρών στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι γερμανικές εφημερίδες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Αγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη.
Για στροφή 180 μοιρών στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι γερμανικές εφημερίδες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Αγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη.
Για το θέμα αυτό, το Spiegel έχει δισέλιδο ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Η ματωμένη καρδιά». «Με μια απότομη στροφή, η καγκελάριος εγκαταλείπει τη μέχρι σήμερα πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα. Θέλει να εμποδίσει πάση θυσία μια έξοδο της Αθήνας από το ευρώ, ακόμη και αν χρειαστεί να εξωραΐσει η τρόικα την έκθεσή της», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Το ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί, αποτελεί μία περίεργη αλλαγή στάσης. Μέχρι πρότινος η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, εάν αυτή δεν εκπλήρωνε τις υποσχέσεις της. Εντωμεταξύ όμως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλός. Στην καγκελαρία φοβούνται πως ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο παρόμοιο με αυτό της Lehman το 2008 (...). Αλλά και το πολιτικό κόστος για την Μέρκελ είναι πολύ υψηλό. Εάν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ θα έπρεπε προβληματικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να στηριχθούν μέσω μια ένωσης, η οποία θα αναλάμβανε τα χρέη, φοβούνται οι σύμβουλοι της Μέρκελ. Θα δημιουργούνταν έτσι μια παράδοξη κατάσταση: η Γερμανία θα επεδείκνυε σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια θα έπρεπε να δεχθεί τα μισητά ευρωμομόλογα», σημειώνει το Spiegel .
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η εφημερίδα Neues Deutschland. «Η καγκελάριος το ξέρει: μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε μόνο την πολιτική χρεοκοπία της ενωμένης Ευρώπης. Θα προκαλούσε και μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε οικονομικό επίπεδο που θα ήταν καταστροφικές. Η Γερμανία θα έπρεπε πραγματικά να ξεγράψει το πακέτο των πιστώσεων ύψους 62 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα έδιναν τη χαριστική βολή, στις ούτως ή άλλως χτυπημένες Ιταλία και Ισπανία».
Αρκετά ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου ασχολούνται, επίσης, με την επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Μεταξύ των χαρακτηριστικών τίτλων είναι οι εξής: «Η κατάσταση σοβαρεύει στην Αθήνα» γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Η τρόικα αμφιβάλλει για το ελληνικό πακέτο περικοπών γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου. Τον ίδιο τίτλο έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει: «Το νέο πακέτο λιτότητας δεν είναι ακόμα έτοιμο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις. Οι διεθνείς πιστωτές αμφιβάλλουν, εάν οι ιδέες που υπάρχουν μέχρι σήμερα μπορούν να αποφέρουν 11 δισ. ευρώ».
Στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel φιλοξενείται ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν καταλήγει σε συμφωνία σχετικά με το πακέτο περικοπών». Και σημειώνει: «Στον πρώτο γύρο δεν επήλθε συμφωνία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο λιτότητας. Αδιευκρίνιστο παραμένει πως η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει τα 12 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν ολοένα περισσότερες αμφιβολίες».
Πηγή: Deutsche Welle