Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 15:11

Στα χαμηλότερα εννεαμήνου οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ του Σεπτεμβρίου έχουν υποχωρήσει εκ νέου οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό το βάρος έντονων πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, το τελευταίο ημίωρο έχουν αυξηθεί οι απώλειες των μετοχών του χρηματο-οικονομικού κλάδου.

Αναλυτικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.597,10 μονάδες μειωμένος κατά 1,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.849,96 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,18% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.268,64 μονάδες με πτώση 1,98%. Ο δείκτης DJ Stoxx των 50 ευρωπαϊκών blue chips υποχωρεί κατά 1,90%, στις 2.991,79 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson (-7,60%), Alcatel (-4,33%) και Nokia (-2,70%).

Η τελευταία ανακοίνωσε το πρωί ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 10%, ενώ οι αρχικές προβλέψεις της έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεών της κατά τουλάχιστον 15% στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Η φινλανδική εταιρεία διατήρησε ωστόσο αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν και οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και το σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση του Nasdaq. Τις εντονότερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της βρετανικής ARM Holdings, η οποία υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 7,40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλαδικοί δείκτες των τηλεπικοινωνιών και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας του DJ Stoxx βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης με τη μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου Vivendi Universal να χάνει 7,67%.

Μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η μετοχή του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Reuters, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 650 θέσεων εργασίας. «Η διοικητική οργάνωση που εφαρμόσαμε τον Ιανουάριο μάς επέτρεψε μεγαλύτερο έλεγχο των δαπανών και επιτάχυνε τη μετατροπή των δραστηριότητών μας. Η αγορά παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ρόιτερ Τομ Γκλόσερ που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι το καλοκαίρι.

Η μετοχική τιμή του Reuters υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 9,05% και έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.