Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 09:38

Σήμερα η απόφαση για τον ESM

Στην Καρλσρούη είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή της ευρωζώνης και των αγορών, καθώς στις 11.00 αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Πιο κοντά στην ενεργοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ η Ισπανία.

Στην Καρλσρούη είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή της ευρωζώνης και των αγορών, καθώς στις 11.00 αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

Το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνάδουν ή όχι με το γερμανικό Σύνταγμα. Εάν η ετυμηγορία είναι αρνητική τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του συστήματος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, καθώς ο πρόεδρος της χώρας δεν θα επικυρώσει με την υπογραφή του τις σχετικές αποφάσεις των νομοθετικών οργάνων.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει προσωπικότητες και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Mehr Demokratie», με 37 χιλιάδες μέλη, την οποία εκπροσωπεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν. Πρόκειται για τη μαζικότερη προσφυγή στην ιστορία της Γερμανίας.

Έχει προσφύγει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ κ.ά.

Το κόμμα της Αριστεράς προσδοκά την μερική, έστω, δικαίωσή του προκειμένου να αποτρέψει τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ESM. «Πρόκειται για ένα εν ψυχρώ πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», λέει η αντιπρόεδρος του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα συνεχιστεί η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Πιο κοντά στην ενεργοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ η Ισπανία

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέκλεισε πάντως ενδεχόμενη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

«Εκτός από την ανάπτυξη, η μόνη άλλη εναλλακτική λύση που εξετάζω είναι να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και πρόσθεσε: «Αποκλείεται να προσφύγουμε σε πλήρη μηχανισμό στήριξης».

Ο Ραχόι επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θα μελετήσει προσεκτικά τους όρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις για το πως θα χειριστεί τη βοήθεια.

«Είμαι προετοιμασμένος να μειώσω το έλλειμμα, αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν οι άλλοι πώς θα μειωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για το ίδιο ζήτημα και σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, κατά την οποία ανέφερε πως δεν θα δεχτεί να του υπαγορεύσουν σε ποιον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να γίνουν περικοπές, σε περίπτωση που αιτηθεί βοήθεια.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το μόνο πράγμα που δεν θα αγγίξει, είναι οι συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Πηγές: Deutsche Welle, Reuters