Το «πράσινο φως» για την επικύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, αλλά και του δημοσιονομικού συμφώνου, υπό όρους, έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία συστήματος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Το «πράσινο φως» για την επικύρωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, αλλά και του δημοσιονομικού συμφώνου, έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ανοίγοντας το δρόμο για το σύστημα διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Το γερμανικό δικαστήριο είπε «ναι» υπό συγκεκριμένους όρους στην επικύρωση του ESM και του δημοσιονομικού συμφώνου, απορρίπτοντας ως «αβάσιμες» τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί εναντίον τους.
Συγκεκριμένα, στην ετυμηγορία του το δικαστήριο αναφέρει πως η Γερμανία μπορεί να επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης και το δημοσιονομικό σύμφωνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της γερμανικής συνεισφοράς στον ESM χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Οποιαδήποτε αύξηση της γερμανικής συμμετοχής πάνω από τα 190 δισ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Ακόμα, οποιαδήποτε απόφαση του ESM πρέπει να υποβάλλεται πρώτα για προέγκριση και στις δύο βουλές της Γερμανίας. Το δικαστήριο απέρριψε μία σχετική ρήτρα εμπιστευτικότητας που περιέχεται στη συνθήκη.
Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν προσφυγή Γερμανού βουλευτή κατά του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει προσωπικότητες και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Mehr Demokratie», με 37 χιλιάδες μέλη, την οποία εκπροσωπεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμελίν. Πρόκειται για τη μαζικότερη προσφυγή στην ιστορία της Γερμανίας.
Είχε προσφύγει επίσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ κ.ά.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου.
«Σχεδιάζω να συγκαλέσω άτυπη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Την εκτίμηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων εβδομάδων, εξέφρασε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα κινηθεί άμεσα προκειμένου να επικυρώσει το νέο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει γρήγορα την απόφαση του δικαστηρίου, είπε ο Σόιμπλε και εκτίμησε ότι «ο ESM θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Ικανοποίηση στο Βερολίνο
«Η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όπως είπε, η έμφαση που έδωσε το δικαστήριο στα δικαιώματα του κοινοβουλίου διασφαλίζει τους βουλευτές και τους φορολογούμενους.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της, ότι τα κράτη που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν τα ίδια την επίλυση των προβλημάτων τους.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχουν ευθύνη όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε χαιρετίσει νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη. Με αυτή τη σαφή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο για διατήρηση του ευρώ σταθερού», είπε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σε δημοσιογράφους.
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. «Είναι μια ευφυής απόφαση μέσα στο φιλοευρωπαϊκό πνεύμα του συντάγματός μας. Η δουλειά μας για το ευρώ και την Ευρώπη συνεχίζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Είναι καλό για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Προχωρήσαμε σημαντικά για να ξεπεράσουμε την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη» επισήμανε ο κ. Βεστερβέλε.
Από τη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χαρακτήρισε «εξαιρετική είδηση» την απόφαση του δικαστηρίου. «Είναι μια καλή, μια εξαιρετική είδηση», που θα επιτρέψει «να αρθεί το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη» για το μελλοντικό ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, δήλωσε ο Μόντι.
Θετική για την Ευρώπη και το ευρώ χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη για κοινοβουλευτικό έλεγχο των αποφάσεων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε από την πλευρά του ότι η απόφαση είναι «ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και απαραίτητο για το μέλλον της Ευρώπης».
Πηγή: Reuters