ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν και χθες στη Wall Street, στον απόηχο της προειδοποίησης της Genzyme General για την πορεία των κερδών της, της έρευνας με στόχο τη φαρμακοβιομηχανία ImClone Systems και των αποθαρρυντικών εκτιμήσεων για τις προοπτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Morgan Stanley.
Οι απώλειες της αγοράς έχουν οδηγήσει το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στο δρόμο για νέα χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά από τις αρχές Οκτωβρίου. Μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης για τον αμερικανικό εταιρικό τομέα, απουσίας θετικών εξελίξεων από τη Μ.Ανατολή και γενικότερα απογοήτευσης από πλευράς εταιρικών κερδών, είναι δύσκολο για τους επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στην αγορά, εκτιμούν αναλυτές. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 129,80 μονάδες, ποσοστό 1,36%, κλείνοντας στις 9.431,77 μονάδες. Απώλειες 32,08 μονάδων, ποσοστό 2,14% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.464,75 μονάδες.
Τα ευρωπαΐκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με τις μετοχικές τιμές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών αντανακλώντας την πλήρη απογοήτευση των επενδυτών για την χρονική στιγμή ανάκαμψης των εταιρικών κερδών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μετοχή του ευρωπαΐκού γίγαντα μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal υποχώρησε κατά 8,2%, της σουηδικής Ericsson έχασε το 9,9% της αξίας της, ενώ οι μετοχές των Deutsche Telekom και France Telecom υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Την ίδια στιγμή, χρηματιστές ανέφεραν πως οι επενδυτές διέκοψαν ακόμη και την παραδοσιακή στροφή τους προς τις μετοχές ασφαλέστερων κλάδων, σημάδι πως εγκαταλείπουν τη χρηματιστηριακή αγορά προς όφελος του χρυσού και των ομολόγων.
Ο πανευρωπαΐκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 1052 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ ο δείκτης των 50 μετοχών έχασε το 2,1% της αξίας του.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη ταραχώδη Παρασκευή λόγω της τριπλής λήξης συμβολαίων δικαιωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και στην Wall Street, γεγονός που συνήθως διογκώνει τις διακυμάνσεις των τιμών.
Εμπειρογνώμονες επιμένουν πως είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς το τέλος αυτής της αρνητικής συγκυρίας στα χρηματιστήρια, ειδικά από τη στιγμή που το δολάριο υποχωρεί σταθερά και αναζωπυρώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ