Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 13:55

Κομισιόν: «Πράσινο» για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Cyprus PB

Την έγκριση της Κομισιόν έλαβε την Πέμπτη η Cyprus Popular Bank για την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Την έγκριση της Κομισιόν έλαβε την Πέμπτη η Cyprus Popular Bank για την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως εγκρίνει το σχέδιο για διάστημα έξι μηνών, προσθέτοντας ωστόσο πως η Κύπρος θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας σε αυτό το χρονικό διάστημα.

«Η Κομισιόν θεωρεί πως το μέτρο συμβαδίζει με τις διατάξεις της ΕΕ για κρατική ενίσχυση γιατί περιορίζεται στο απόλυτα ελάχιστο και παρέχει εξασφαλίσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού», σημειώνει η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να εκπληρώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), η Cyprus Popular Bank εξέδωσε νέες μετοχές ύψους 1,8 δισ. ευρώ, για τις οποίες η Κύπρος προέβη σε έκδοση δικαιωμάτων εγγραφής τον Μάιο του 2012.

«Επί της ουσίας, η Κύπρος δεσμεύτηκε να αποκτήσει τις τυχόν νέες μετοχές οι οποίες δεν θα αγορασθούν από το ευρύ κοινό ή από τους υφιστάμενους μετόχους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι περί τα τέλη Ιουνίου του 2012 οι ιδιώτες επενδυτές είχαν προβεί σε προεγγραφή για μηδαμινά ποσά των προσφερόμενων μετοχών, με αποτέλεσμα οι νέες μετοχές να περιέλθουν στο Δημόσιο, το οποίο, με τον τρόπο αυτό, απέκτησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το Δημόσιο πλήρωσε την τράπεζα με τη μεταβίβαση σε αυτήν κρατικών ομολόγων δωδεκάμηνης διάρκειας, τα οποία υπόκεινται σε ανανέωση επί μία πενταετία.