Κρίσιμη αναδεικνύεται για την Ελλάδα και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καλείται να διαβεβαιώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Θετικά μηνύματα για την επιμήκυνση - «Ναι» σε περισσότερο χρόνο, αλλά χωρίς επιπλέον χρήματα.
Κρίσιμη αναδεικνύεται για την Ελλάδα και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καλείται να διαβεβαιώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία με την τρόικα για το συνολικό πακέτο σε συνάρτηση με τη θετική αξιολόγηση των τεχνοκρατών θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου καθώς και για την έγκριση της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αν και το σχετικό επίσημο αίτημα αναμένεται να υποβληθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, η έγκρισή του δείχνει να προεξοφλείται ήδη, δεδομένων των θετικών μηνυμάτων που έστειλαν νωρίς σήμερα το πρωί -πριν από την έναρξη του Eurogroup- Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι χωρών που μέχρι πρότινος τηρούσαν παραδοσιακά σκληρή στάση απέναντι στη Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. Χαρακτήρισε επίσης «πολύ φιλόδοξο» τον προϋπολογισμό που έχει παρουσιάσει η χώρα μας και τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με αυτόν τον προϋπολογισμό». «Θα δώσουμε στην Ελλάδα το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει αυτό, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα», είπε η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ.
Ούτε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Ειδικότερα, ο κ. Γιάγκερ ανέφερε ότι «αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα».
Θετικός ως προς το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εμφανίστηκε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Νούναν εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρας μας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης.
Πιο συγκρατημένη ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο και η Ισπανία
Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να επικεντρωθούν, πάντως, κυρίως στο ισπανικό ζήτημα και ειδικότερα στο κατά πόσο η Μαδρίτη θα πρέπει να ζητήσει οικονομική στήριξη, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε πως «είναι πιο σημαντικό το να πετύχουμε τους στόχους μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων από μια πιθανή διάσωση».
«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά. Πιστεύω πως αυτό θα κάνουμε σήμερα», είπε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.
Αναφερόμενη στην Ισπανία, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα ενημερωθούν πρώτον, για το ποσό που πραγματικά χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες και δεύτερον, για την πρόοδο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Δεν περιμένω προς το παρόν (ένα ισπανικό αίτημα διάσωσης) αλλά θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου πραγματοποιείται Eurogroup, χωρίς να ασκούνται πιέσεις από τις αγορές για άμεση επίλυση της κρίσης χρέους. Μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράσει μεγάλο αριθμό ισπανικών ομολόγων, με την προϋπόθεση η χώρα να κάνει αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, η απόδοσή τους έπεσε την Πέμπτη στο 5,62% από 7,64% που ήταν στις 24 Ιουλίου. Αντίστοιχη ήταν η απόδοση και των ιταλικών ομολόγων που από το 6,6% στις 24 Ιουλίου, έφτασαν την Πέμπτη στο 5,03%.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με το αν η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια ή όχι. Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στους Ισπανούς», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ανέφερε ακόμη ότι η Ισπανία θα προτιμούσε να ζητήσει βοήθεια μαζί με την Ιταλία, ώστε να μη δώσει την εντύπωση πως κακοδιαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποθάρρυνε την Ισπανία από το να ζητήσει πλήρες πακέτο διάσωσης, προειδοποιώντας ότι ένα νέο αίτημα βοήθειας μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.
«Δεν ανήκω στο στρατόπεδο εκείνων που λένε πάρτε τα λεφτά», είπε ο κ.Σόιμπλε, ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις που ασκεί η Γαλλία στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι να προσφύγει σε πακέτο διάσωσης.