Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:04

Γιούνκερ: Καμία απόφαση για Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου

Πρόοδο στο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η Ελλάδα διαπιστώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup γνωστοποίησε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για τη χώρα μας πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Θετικό πνεύμα στη συνάντηση της Λευκωσίας διαπίστωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ελλάδα γνωρίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε από την Κύπρο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το έργο της κυβέρνησης.

«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας του σημερινού άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα επανέλθει στην ατζέντα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια πολιτική καμία πριν τα μέσα του Οκτωβρίου.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», είπε.

Θετικό για την Ελλάδα χαρακτήρισε το πνεύμα της συζήτησης στη Λευκωσία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που γνωστοποίησε ότι αφού έγινε μια παρουσίαση για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πήρε το λόγο και ο ίδιος.

«Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», τόνισε. «Επομένως», πρόσθεσε, «το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα. Το βασικό, όπως τόνισαν όλοι, είναι ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα επικρότησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί σε τομείς όπως αυτοί της μείωσης δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της χρονικής πίστωσης στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της αποτελεί επίσης μία επιλογή. Το νωρίτερο στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται η έκθεση της τρόικας σχετικά με την πορεία του οικονομικού προγράμματος, συμπλήρωσε.

Αυξάνονται τα θετικά μηνύματα για την επιμήκυνση

Σημειώνεται πως η συμφωνία για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ σε συνάρτηση με τη θετική αξιολόγηση των τεχνοκρατών θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου καθώς και για την έγκριση της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν και το σχετικό επίσημο αίτημα αναμένεται να υποβληθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, η έγκρισή του δείχνει να προεξοφλείται ήδη, δεδομένων των θετικών μηνυμάτων που έστειλαν νωρίς σήμερα το πρωί -πριν από την κ. Λαγκάρντ- Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι που μέχρι πρότινος τηρούσαν παραδοσιακά σκληρή στάση απέναντι στη Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση. Χαρακτήρισε επίσης «πολύ φιλόδοξο» τον προϋπολογισμό που έχει παρουσιάσει η χώρα μας και τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με αυτόν τον προϋπολογισμό». «Θα δώσουμε στην Ελλάδα το χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει αυτό, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα», είπε η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ.

Ούτε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Ειδικότερα, ο κ. Γιάγκερ ανέφερε ότι «αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι χρήματα».

Θετικός ως προς το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εμφανίστηκε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Νούναν εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρας μας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί λειτουργικό μέρος της ευρωζώνης.

Πιο συγκρατημένη ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρες αδιέξοδο η πολιτική των μνημονίων

Για «πλήρες αδιέξοδο» της πολιτικής των μνημονίων που ακολουθεί η Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο Γ. Μηλιός, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σημερινό Eurogroup.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηλιός, «βασική στρατηγική των ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών ελίτ είναι ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών της Ευρωζώνης μέσω των χρηματαγορών, ώστε να υποβόσκει διαρκώς μια κρίση χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας». Με τη μέθοδο αυτή, πρόσθεσε, «νομιμοποιούν τα «μνημόνια», δηλαδή τις περικοπές εισοδήματος και δικαιωμάτων για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια».

«Έτσι, από τη μία πλευρά ενδέχεται και η Ισπανία να μπει στα μνημόνια για να εφαρμοστεί κι εκεί η σκληρή νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση που εξαθλιώνει τον κόσμο της εργασίας, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει ο ομολογημένος φόβος από την πλευρά των κρατούντων για το πραγματικό επίδικο, δηλαδή τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη στη χώρα αυτή. Για τον ίδιο λόγο, δεν συζητιέται επισήμως το θέμα της Ελλάδας και έτσι καθυστερεί η ανακοίνωση των νέων μέτρων. Αλλά η καθυστέρηση δεν μπορεί να είναι για πολύ», σημείωσε.

Επανέλαβε τέλος ότι μόνη λύση είναι η «αλλαγή πολιτικής, το τέλος της λιτότητας» και η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ανάπτυξης.

ΚΚΕ: Νέα βάσανα για το λαό

«Από κανένα Eurogroup, από καμιά Σύνοδο Κορυφής, από καμιά ΕΕ, είτε με επιμήκυνση, είτε χωρίς, να μην περιμένει ο λαός άλλο από νέα βάσανα», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα, «να γίνει η απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου ένα μεγάλο πρώτο βήμα ενάντια στην Ε.Ε., το εγχώριο κεφάλαιο, την πολιτική τους και τα κόμματά τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters