Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:40

Δεσμεύσεις από Ισπανία για νέες μεταρρυθμίσεις

Δεσμεύσεις για την παρουσίαση νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ανέλαβε η Ισπανία στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Πλήρως ενεργός στο τέλος Οκτωβρίου ο ESM.

Δεσμεύσεις για την παρουσίαση νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ανέλαβε η Ισπανία στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Ρεν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δεσμεύτηκε ενώπιον του Eurogroup ότι θα παρουσιάσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καινούργιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

«Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το momentum. Ο ντε Γκίντος είπε πολύ ξεκάθαρα ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να λάβει την απαραίτητη δράση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι είναι σίγουρα επιτεύξιμοι», ανέφερε ο Ρεν.

«Ο υπουργός ντε Γκίντος ενημέρωσε επίσης σήμερα το Eurogroup ότι η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, βασισμένο στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβή χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου. «Η καταβολή των δύο δόσεων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να είναι πλήρως ενεργός στο τέλος του Οκτωβρίου», σημείωσε.

Ντράγκι: Το πρόγραμμα της ΕΚΤ συνοδεύεται από αυστηρούς όρους

Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά το πέρας του Eurogroup.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ίσως έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στην απόφαση της ΕΚΤ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Και άλλες αποφάσεις οδήγησαν σε βελτίωση του κλίματος στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ισπανία για ένα σχέδιο επαναγοράς κρατικού χρέους της χώρας, διαψεύδοντας άρθρο ολλανδικής εφημερίδας.

«Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εναπόκειται στην Ισπανία να διατυπώσει ένα αίτημα. Είναι γνωστή η προϋπόθεση αυτή που τίθεται» για την επέμβαση της ΕΚΤ, προσθέτει η εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή της.

Η προϋπόθεση αυτή είναι ότι η ΕΚΤ δεν επεμβαίνει αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει δυσκολίες δεν διατυπώσει επισήμως αίτημα στους εταίρους του και ως εκ τούτου δεν αναγκασθεί να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών του.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται ότι διαπραγματεύονται με τη Μαδρίτη ένα σχέδιο βοήθειας 300 δισ. ευρώ, το οποίο πιθανολογείται ότι αφορά μια επαναγορά από την ΕΚΤ χρέους που εκδίδει η ισπανική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της. «Αυτό το άρθρο στερείται βάσης», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα «είναι μια πρωτοβουλία νομισματικής πολιτικής και δεν μπορεί να τεθεί υπό την προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης». «Η ΕΚΤ θα πάρει τις αποφάσεις της, αν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters