Στην Ελλάδα θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους της αλλά δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Οστεράιχ».
Στην Ελλάδα θα δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους της αλλά δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Οστεράιχ».
Ερωτηθείσα από την εφημερίδα εάν η Αθήνα θα εξασφαλίσει την επιμήκυνση για την αποπληρωμή του χρέους της, η Φέκτερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι. Περιμένουμε ακόμα την έκθεση της τρόικας και η Ελλάδα πρέπει ακόμα να δρομολογήσει κάποια πράγματα, όμως θα επιτύχουμε μια επιμήκυνση χωρίς κόστος».
Την ίδια θέση διατύπωσε η Φέκτερ και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, αλλά όχι περισσότερα χρήματα.
Ωστόσο, σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Δευτέρας της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών δίνει μάλλον συγκεχυμένες απαντήσεις ως προς τον επιπλέον χρόνο που ενδέχεται να δοθεί, στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος.
«Η ιδέα, πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί απλά να μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω κατά ένα-δύο χρόνια, έχει πάρει αρνητική απάντηση», επισημαίνει. Η ίδια σημειώνει ότι δεν θέλει να ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ως προς την πρόθεση να συζητηθεί με την Ελλάδα ο παράγοντας χρόνος, όμως, κατά την άποψή της, υπάρχει μόνον ένας παράγοντας χρόνος ο οποίος αφορά την τελική έκθεση της τρόικας, δηλαδή «πόσο ακόμη χρόνο έχει η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για να αναπληρώσει εκείνα τα μέτρα, που αμέλησε πριν το καλοκαίρι, εξαιτίας των προεκλογικών αγώνων».
Προσθέτει δε, πως πρόκειται για εβδομάδες και θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει αποτελέσματα, είτε πρόκειται για μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, είτε για άλλα μέτρα μεταρρυθμίσεων και από αυτό εξαρτάται, πώς θα αξιολογεί η τρόικα εάν το πρόγραμμα βοήθειας βρίσκεται σε σωστή τροχιά και εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατά το άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας είπε ότι η παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, αποτελεί μία επιλογή. Το νωρίτερο στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται η έκθεση της τρόικας σχετικά με την πορεία του οικονομικού προγράμματος, συμπλήρωσε.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι η Αθήνα βρίσκεται πολύ πίσω στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους της, αλλά έχοντας γίνει επίπονες προσπάθειες για να στηριχθούν η Ισπανία και η Ιταλία, «δεν έχει νόημα να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τώρα και να βυθιστεί πάλι η ευρωζώνη στο χάος».
Handlesblatt: Ανέφικτοι οι στόχοι μείωσης του ελληνικού χρέους
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της στο φύλλο της Δευτέρας, η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt, αναφέρει ότι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, δεν είναι πλέον εφικτοί.
«Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην τρόικα.
Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Όπως διευκρινίζει η Handlesblatt, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2016.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο