Στην ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εστίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις αρνητικές αναφορές κάποιων ΜΜΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Handlesblatt: Ανέφικτοι οι στόχοι μείωσης του ελληνικού χρέους.
Στην ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εστίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις αρνητικές αναφορές κάποιων ΜΜΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Μιλώντας στην εκπομπή Le Grand Jury, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την ανάλυση κάποιων μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στη χώρα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα. Αυτές οι πληροφορίες «δεν αντιστοιχούν με αυτό που είδα στην Ελλάδα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι διεθνείς συνομιλητές της χώρας τον διαβεβαίωσαν ότι «τα πράγματα προχωρούν».
Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, εκτίμησε ότι «τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους» και ότι «το κλίμα αλλάζει», αλλά αυτό, όπως είπε, «δεν αρκεί». «Αν και εδώ και μερικές εβδομάδες έχει μειωθεί η πίεση των αγορών, «η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τέλος ότι υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει να παραχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η ευθύνη για την επίβλεψη 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης.
Μ. Σουλτς: Απαραίτητα τα κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είναι απαραίτηση η παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτείται καταρχήν πίστη στο ευρώ γιατί κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα για την οποία ακούγεται συνεχώς πως το κοινό νόμισμα πιθανόν δεν θα ισχύει την επομένη.
Ως προς το ερώτημα, αν η Ελλάδα πρέπει να τεθεί υπό επίβλεψη, ο κ. Σουλτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κατοχική δύναμη, αλλά για στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μέλος είναι η Ελλάδα.
Handlesblatt: Ανέφικτοι οι στόχοι μείωσης του ελληνικού χρέους
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά της στο φύλλο της Δευτέρας, η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt, αναφέρει ότι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, δεν είναι πλέον εφικτοί.
«Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην τρόικα.
Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Όπως διευκρινίζει η Handlesblatt, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2016.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο