Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2002 00:01

Η αστάθεια φέρνει δισταγμούς

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα έκλεισε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των εταιρικών κερδών αλλά και υπό το βάρος της φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co μετά τα αποθαρρυντικά νέα για ένα εκ των τμημάτων της.

Οι μετοχικές τιμές έφθασαν πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα εξαμήνου που είχε αγγίξει η αγορά αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 1.000 μονάδων.

Ιδιαίτερη αστάθεια στην αγορά προκάλεσε επίσης και η χθεσινή τριπλή λήξη προθεσμιακών συμβολαίων και οψιόν. «Στην αρχή υπήρχε η εξασθένηση του τομέα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Τώρα υπάρχει η διστακτικότητα. Οι συναλλασσόμενοι δεν τοποθετούν χρήματα στην αγορά και έτσι τα κεφάλαια μένουν στο περιθώριο», αναφέρει ο Αλαν Ακερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Fahnestock & Co.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα με τους δείκτες να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών παρά την τεχνική ανάκαμψη που σημείωσαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η είδηση πως οι εταιρείες αξιολόγησης Fitch, Moody's Investors Service υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας στους επενδυτικούς κύκλους και ειδικότερα στις μετοχές με υπερατλαντικές δραστηριότητες, όπως Carrefour, Santander Central Hispano, Vivendi Universal και φυσικά όλες τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 0,35%, χάνοντας συνολικά το 1,5% της αξίας του στη διάρκεια της εβδομάδας. Μοναδική εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κλίμα αποτέλεσε η αγορά του Λονδίνου, με το χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,55% λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι μετοχές τραπεζών.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο από τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων που έγιναν σε οικονομολόγους και αναλυτές της αγοράς και οι οποίες αποκάλυψαν πως οι επαγγελματίες «βλέπουν» τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν το 2002 χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις τους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ