Την αισιοδοξία του για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αν και παραδέχθηκε πως είναι δύσκολες. Μίλησε επίσης για μείωση δαπανών έως το 2016, προαναγγέλλοντας εμμέσως την επιμήκυνση. Πρόσθετη οικονομική στήριξη και επιμήκυνση προτείνει ο Τσ. Νταλάρα.
Την αισιοδοξία του για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχουν αποδεχθεί οι δανειστές.
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα», είπε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.
«Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Σχετικά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουν τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα που συμφωνήθηκε, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πως η βαθιά ύφεση θα παράγει πιθανόν μια μικρή απόκλιση από τον στόχο όταν αυτό εκφράζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημείωσε πάντως πως η απόκλιση κατά 0,5% του ΑΕΠ από το στόχο έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα.
Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιμήκυνση του προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι η ύφεση στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014. Όπως είπε, τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνο το 1/3.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 6.30 το απόγευμα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Διετή επιμήκυνση για Ελλάδα ζητεί ο Τσαρλς Νταλάρα
Εν τω μεταξύ, υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, τάσσσεται ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.
Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο επικεφαλής του IIF υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στήριξη προς τη χώρα για να επιστρέψει η οικονομία της σε ανάπτυξη.
Μόλις η Αθήνα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, «που είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Νταλάρα, τότε «η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να επιμηκύνουν την περίοδο προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παράσχουν μικρή πρόσθετη οικονομική βοήθεια για να είναι αποτελεσματική αυτή η επιμήκυνση». «Χρειάζονται μόλις 15-20 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε πάντως ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως απαιτείται, για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη. «Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και πολύ λίγη έμφαση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι σε χθεσινό σχόλιό του το IIF προειδοποίησε πως η πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης της έκθεσης της τρόικας και του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει αιτία για ένα πιστωτικό γεγονός, εντείνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα μπορεί να το καταδικάσουν σε αποτυχία.
Συγκεκριμένα το ΙΙF υποστηρίζει πως οι όροι που απαιτούνται για τη διενέργεια του προγράμματος Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) -αν και είναι επιθυμητοί και απαραίτητοι για να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις- θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις χώρες που έχουν ανάγκη, αποτρέποντάς τις από το να ζητήσουν στήριξη.