Στα 13-15 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας σε περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στα 13-15 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας σε περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Υπάρχει... το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13-15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας χθες στο Reuters, εκτιμώντας πως «είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος».
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείει ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από απάντησή του σε επερώτηση βουλευτού.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως η κυβέρνηση εξετάζει τη μετακύλιση ελληνικού χρέους έως και 28 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να καλύψει πιθανό χρηματοδοτικό κενό.
«Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεών τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.
Το χρηματοδοτικό κενό θα δημιουργηθεί εφόσον αποκλίνει η Ελλάδα από τους στόχους που της έχουν τεθεί για το έλλειμμα και τις αποκρατικοποιήσεις και χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές παραπάνω από τα προβλεπόμενα 10,6 δισ. ευρώ το 2015 και 2016, σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου.
«Παράθυρο» για επιμήκυνση από Λαγκάρντ
Την ίδια στιγμή, ανοικτό άφησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μιλώντας χθες στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών και τόνισε πως οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, «κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, διότι η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής των εσόδων.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. «Χρειαζόμαστε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, ούτως ώστε εκείνοι που μπορούν να εργαστούν, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές, να μπορούν πραγματικά να το κάνουν», δήλωσε.
Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ αποφάσισε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους τους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους. «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σόιμπλε: Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε για άλλη μία φορά να επιδειχθεί υπομονή ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αντί να γίνονται «υποθέσεις».
«Συμφωνούμε πάντα ότι είμαστε υπομονετικοί αναμένοντας την επόμενη έκθεση της Τρόικας», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Βάαντα της Φινλανδίας έπειτα από συνάντησή του με τους ομολόγους του από τη Φινλανδία και την Ολλανδία Γιούτα Ουρπιλάινεν και Γιαν Κις ντε Γέγκερ. «Διότι κάθε υπόθεση εκ των προτέρων δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
Ο Σόιμπλε εκτίμησε εξάλλου ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν τη δημοσίευση της έκθεσης. «Η κατάσταση είναι αυτή, τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις», υπογράμμισε.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Προς νέο γύρο επώδυνων μέτρων
«Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προετοιμάζουν νέο γύρο επώδυνων μέτρων για να διαψευστεί συντομότερα από όσο και εμείς πιστεύαμε η δέσμευση του κ. Σαμαρά και των εταίρων του περί των τελευταίων μέτρων» σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και καλούν «τους πρόθυμους κυβερνητικούς εταίρους να δεσμευθούν εδώ και τώρα για το ακριβές ύψος του πακέτου των μέτρων».