Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2002 10:37

Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό το βάρος έντονων πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 4.464,6 μονάδες μειωμένος κατά 3,59%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.579 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 4,95% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.966 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 5,64%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,90% και έχει διαμορφωθεί στις 2.921,08 μονάδες.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών στον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών WorldCom, ο οποίος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην πτώχευση.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων και επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που εφαρμόζουν.

Επιπλέον, η γαλλική Alcatel προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα εμφανίσει ζημία, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της. Η μετοχική της τιμή σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 20%.

Σημαντικές απώλειες (17%) καταγράφει και η μετοχή της France Telecom. Η πιστοληπτική ικανότητα της γαλλικής εταιρείας δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα χθες μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει τη θέση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ, αφήνοντας ανοικτή την εταιρεία για περαιτέρω υποβάθμιση, κίνηση που υπονόμευσε περισσότερο ολόκληρο τον τομέα τηλεπικοινωνιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227155.htm .

Πτώση άνω του 16% σημειώνει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Την Τρίτη, ο Μπερνάρ Αρνό, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ζαν Μαρί Μεσιέ υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Vivendi http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/26/227181.htm .