Δεν βρίσκεται στο τραπέζι νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Δεν βρίσκεται στο τραπέζι νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι «δεν οραματίζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα».
Ο κ. Ρεν εκτίμησε επίσης πως είναι δύσκολο να κρίνει κανείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος από την τρόικα. Χαρακτήρισε, δε, την ελληνική υπόθεση «μοναδική» στην ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το πώς θα πρέπει να λυθεί η κρίση χρέους της χώρας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν.
Επικαλούμενο πηγές από την Ελλάδα και την τρόικα, το πρακτορείο αναφέρει πως οι σχετικές τριβές έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί ολοένα και πιο άκαμπτη στάση και πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον «επίσημο τομέα» (OSI). Αντιθέτως, οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος.
«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ», είπε Έλληνας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές με γνώση των πραγμάτων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσανασχετούν με την πρόταση του ΔΝΤ να υποστούν ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ομόλογα και δάνεια που κατέχουν - πολύ περισσότερο τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις στην εκλογική τους βάση εξαιτίας των μέτρων στήριξης για την Ισπανία και την Ιταλία.
«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δει τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013», δήλωσε στο Reuters έλληνας αξιωματούχος. «Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη να βρει άμεσα ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματά της», πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Δεν υπήρξαν δηλώσεις και τηρήθηκε σιωπή μετά την συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ. Υπήρξε απλώς φημολογία ότι το ΔΝΤ πιέζει τη Γερμανία να συμφωνήσει σε διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας.
ΥΠΟΙΚ: Ζητούμενο η μετάθεση λήξης ομολόγων
Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει πάντως στην επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή σε «κούρεμα» των συγκεκριμένων ομολόγων, για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για πρώτη φορά χθες, παραδέχθηκε ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει διετή επιμήκυνση του προγράμματος, οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης θα κυμανθούν μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με έγγραφό του στη Βουλή αποδέχεται ότι υπάρχουν αστοχίες στο πρόγραμμα, που απειλούν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters ότι, εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. «Εκτιμούμε ότι το κενό χρηματοδότησης, που θα δημιουργηθεί εάν λάβουμε διετή επιμήκυνση, θα διαμορφωθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός, ενώ υποστήριξε πως μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό χωρίς επιπλέον βάρος για τους φορολογουμένους της Ευρώπης.
Σε ερώτημα της «Ν» για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, «χωρίς να επιβαρυνθούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι», κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απάντησαν ότι αυτό θα συμβεί «μέσω των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ». Υπονοούν, συγκεκριμένα, την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στη διετία 2015-2016, δηλαδή να μετατεθεί δηλαδή για αργότερα η λήξη τους.
Εναλλακτικά το άλλο σενάριο -το οποίο όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το έχει αποκλείσει- είναι η αποπληρωμή της αξίας των ομολόγων, στις τιμές απόκτησής τους από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων και όχι στην ονομαστική τους αξία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters