Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 12:55

Ισπανία: Αντλήθηκαν 3,992 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο

Ποσό ύψους 3,992 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ισπανία μέσω της έκδοσης διετών, τριετών και πενταετών ομολόγων, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.

Ποσό ύψους 3,992 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ισπανία μέσω της έκδοσης διετών, τριετών και πενταετών ομολόγων, με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, στα διετή ομόλογα η Μαδρίτη εξασφάλισε επιτόκιο 3,282% έναντι 5,204% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 19 Ιουλίου, ενώ στα πενταετή το επιτόκιο μειώθηκε σε 4,766% από 6,459% στη δημοπρασία του Ιουλίου.

Αντιθέτως, στα τριετή ομόλογα το δανειακό κόστος σημείωσε μικρή άνοδο στο επίπεδο του 3,956% από 3,845% που ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η δημοπρασία διενεργήθηκε τη στιγμή που εντείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στους μηχανισμούς διάσωσης. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη, πως το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει ούτε θα επιβραδύνει τη διάσωση της Ισπανίας από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αντιταχθεί σε ένα αίτημα της Ισπανίας για οικονομική διάσωση της από την ευρωζώνη που θα συνεπάγεται την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην Ισπανία υπήρξε η ανησυχία ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία ή η Φινλανδία, θα μπορούσαν να μπλοκάρουν αίτημα της Μαδρίτης για βοήθεια.