Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 12:55

Ειδοποιητήρια σε 15.000 καταθέτες εξωτερικού

Ειδοποιητήρια από την εφορία αναμένεται να λάβουν μέχρι το τέλος του μήνα 15.000 φορολογούμενοι, καλούμενοι να δικαιολογήσουν διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα τους και τα ποσά καταθέσεων που έβγαλαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία.

Ειδοποιητήρια από την εφορία θα λάβουν το επόμενο διάστημα 15.000 φορολογούμενοι, καλούμενοι να δικαιολογήσουν διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα τους και τα ποσά καταθέσεων που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία διετία.

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 45% επί του ποσού της διαφοράς που προκύπτει.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 15.000 φορολογούμενους, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από τις διασταυρώσεις στοιχείων συνολικά 54.546 φορολογούμενων, την τελευταία διετία έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού περισσότερα από 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες.

Από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψαν μεγάλες αποκλίσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις καταθέσεις των εν λόγω φορολογουμένων και γι αυτό μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα λάβουν ειδοποιητήριο από την εφορία με το οποίο θα καλούνται να δικαιολογήσουν τις διαφορές που προκύπτουν, ή να πληρώσουν το φόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ύψος των αποκλίσεων μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και αν τελικά επιβληθεί φόρος 45% επί των διαφορών, το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί, φθάνει τα 2,250 δισ. ευρώ.

«Για πρώτη φορά γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ελέγχουμε αυτούς που έβγαλαν αδικαιολόγητα λεφτά στο εξωτερικό ... Θα πληρώσουν -το λέω υπεύθυνα- θα πληρώσουν τους φόρους, γιατί όλοι αυτοί ενεργούν σε βάρος όλων των νομίμων φορολογουμένων», διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. «Με βάση στοιχεία που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος για τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι έρευνες και το επόμενο σύντομο διάστημα θα δείτε δράσεις», δεσμεύθηκε ο υφυπουργός.

«Οι ετήσιες απώλειες από τη φοροδιαφυγή ξεπερνούν το ένα δισ. και είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης υποδομής και της μη ισχυρής πολιτικής βούλησης», παρατήρησε από την πλευρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ