Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 15:03

«Πρόοδος» στις συζητήσεις με την τρόικα

Σύγκλιση και καλή πρόοδος διαπιστώνεται στις συζητήσεις με την τρόικα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Η ρήτρα αιρεσιμότητας είναι στο τραπέζι και καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί συμμετρικά.

Σύγκλιση και καλή πρόοδος διαπιστώνεται στις συζητήσεις με την τρόικα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Eπιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup μία θετική τοποθέτηση από τους προϊσταμένους τους, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Όλι Ρεν και τον Μάριο Ντράγκι, που να λέει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος. Απώτερος στόχος, όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πάρει η χώρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου, όπως είναι τώρα ο στόχος, και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, μια θετική δήλωση θα δώσει την αφορμή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε όλα για το πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ. Καθώς, στη σημερινή συνάντηση, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, «υπήρξε σύγκλιση, είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Και χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι «κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση».

Ο ίδιος παράγοντας παράλληλα διέψευσε ότι θα περικοπούν τα δώρα των επιδομάτων ανεργίας.

Σχετικά με το χρόνο σύνταξης και δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας, που αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται. Υπενθυμίζεται πως από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, δεδομένου ότι βάσει του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώισιμο.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ αύριο Κυριακή αναχωρούν για το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ